Jag älskar spets och rosor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-14

Vivianne Tvilling har en fyrarummare på tre olika platser

Vivianne Tvilling brukar säga att hon har en fyrarummare.

En lya i Stockholm, en etta i Miami och en tvåa i New York.

Hon är designern som älskar rosor och spetsar.

 V ivianne Tvilling började som designer och hade egen butik i Stockholm redan som tonåring, men stack iväg till USA som 30-åring. I 20 år har hon pendlat mellan Stockholm och New York.

– Numera säger jag att jag är hemma i Sverige, har mitt hem i New York och har semester i Miami, ler hon. Det gick bra i New York, jag gjorde scenkläder åt Bruce Springsteen och Clarence Clemmons i hela sju år.

Vivianne gör fortfarande kläder i New York. I vår en ny kollektion tillsammans med Agneta Eckemyr. De använder samma tyger men ritar modeller var för sig, som sedan går att kombinera. En kjol eller behå av Vivianne, en skjorta eller jacka av Agneta Eckemyr.

I New York startades också hennes första butik, ”Älskling”. Med för amerikanerna exotiska prickar över A:et.

– Jag jobbar sju dagar i veckan, men i Miami har jag ändå semester tycker jag. På förmiddagen är jag ledig, sedan öppnar jag två och stänger åtta på kvällen. Det är så varmt och skönt där. Amerikanerna har dragit ner på flygturerna sedan 11 september-katastrofen, så nu sitter en av mina anställda och syr upp vårens kollektion där, medan vi hoppas att turistandet tar sig.

Miamibutiken är den senaste. Där-

emellan kom affären i Stockholm. Alla heter ”Älskling”.

– Jag har börjat ha mer inredning till försäljning. Romantisk sådan – precis som här i min lilla lya.

Hennes enda rum är en budoar i siden, sammet, tyll, organza, bomulls- och nylontyll. Väggarna är blekblå, ekgolv och säng likaså. De holländska matelasserade täckena är blekt gröna och sänghimlen av tyll är broderad med små fina fjärilar.

– Himmelssängen är bäst. Här har jag tv:n och mina musikmaskiner. Jag ligger mycket högt, för utan förvaring under sängen skulle jag inte få plats här.

Hela rummet andas luft och pastell med romantiska möbler och sekelskiftestavlor.

– Rosen är min älsklingsblomma, säger Vivianne.

Därför finns också kuddar av organza med rosor sydda på, friska rosor på bord och i badrum, och en och annan torkad bukett.

Vivianne köper sin inredning från Paris, Tyskland, Holland och Danmark. Det bästa svenska tar hon också med sig till New York-butiken.

– Jag har hittat alldeles underbara vaxduksdjur, som Elin Basander gjort. De hamnar i resväskan när jag åker hem.

– Och trots att jag är så romantiskt lagd, så älskar jag Ikea. Det är lätt att skaffa ett litet kök just hos dem. Min kokvrå fungerar dåligt som det är just nu, så den döljs av ett turkost organzadraperi.

Viviannes etta är inte ens 20 kvadrat. Med en hel spegelvägg bakom sängen så ser den dubbelt så stor ut.

Ett rum i ett tyst Stockholm med en himmelssäng, en luftig och sååå romantisk budoar – utan att vara sockersöt.

Lillemor Dahl

Följ ämnen i artikeln