WHO:s nya fynd: Så tidigt fanns viruset i Wuhan

Publicerad 2021-02-16

Redan i december fanns 13 mutationer av coronaviruset i kinesiska Wuhan.

I jakten på smittans ursprung vill WHO nu få tillgång till hundratusentals blodprover som sträcker sig två år bakåt i tiden.

Men Kina har hittills vägrat lämna ut dem.

WHO:s expertteam släpptes in i Kina i januari. De fick 28 dagar på plats i landet, varav 14 i karantän. För en vecka sedan höll smittdetektiverna en presskonferens där de uppgav att resan inte gett så värst många nya svar om smittans ursprung, men att teorin om spridning från ett statlig forskningslaboratorium i Wuhan var ”extremt osannolik”.

Nu kommer nya uppgifter från WHO-teamet. I en intervju med CNN berättar chefsutredaren Peter Ben Embarek att WHO har hittat flera tecken på att coronaviruset spreds i stor omfattning i Wuhan redan 2019.

– Det är en ny slutsats, säger han.

Bland fynden som WHO-teamet gjort finns följande:

Mutationer

13 olika strängar av viruset fanns i Wuhan redan i december. Vissa – men inte alla – har enligt Ben Embarek koppling till olika marknader, exempelvis våtmarknaden Huanan som pekats ut som virusets första epicentrum. Att det redan i december fanns så många mutationer i staden tyder enligt expertis på att smittan cirkulerat längre än bara under den månaden.

– Detta stämmer med andra analyser att viruset dök upp hos människan tidigare än december 2019 och att det fanns en period av kryptisk spridning innan det upptäcktes på Huanan-marknaden, säger virologiprofessor Edward Holmes vid universitetet i Sydney till CNN.

Över 1 000 smittade i december

De kinesiska värdarna presenterade 174 bekräftade fall av covid-19 från Wuhan-området under december. 100 av dem var verifierade genom laboratorietester, övriga genom klinisk diagnos utifrån patienternas symtom. Enligt Ben Embarek var dessa patienter så svårt sjuka att de behövde vård – vilket betyder att totalt fler än 1 000 personer var smittade i staden i december.

Troliga fall redan i oktober

WHO-detektiverna fick också tillgång till 92 misstänkta coronafall redan från oktober och november. Alla hade symtom på covid-19 och var svårt sjuka. WHO begärde att alla 92 skulle testas för antikroppar. 67 av patienterna sa ja – men ingen av dem hade några. Ben Embarek säger till CNN att ytterligare tester är nödvändiga eftersom det fortfarande är oklart om antikroppar finns kvar i covidpatienter mer än ett år efter att de smittades.

En annan sak som förbryllar WHO-teamet är att de 92 misstänkta fallen var utspridda på olika ställen i Hubei-provinsen där Wuhan ligger.

– Det fanns inga kluster på några särskilda ställen, säger Ben Embarek.

Första patienten

Teamet fick träffa den första bekräftade coronapatienten som Kina säger sig känna till. Det handlar enligt Ben Embarek om en cirka 40-årig man i Wuhan utan resehistorik. Han rapporterades smittad 8 december.

– Han har ingen koppling till någon marknad. Vi pratade med honom. Han lever ett normalt och tråkigt liv. Inga strapatser i bergen eller någon sånt. Han är en kontorsarbetare på ett privat företag.

Sparade blodprover

Såväl USA som en av experterna som var på plats i Wuhan har kritiserat Kina för att inte dela med sig av tidiga rådata över smittspridningen enligt internationell praxis.

Nu hoppas WHO:s smittdetektiver att kunna återvända till staden inom några månader. Bland annat vill de undersöka sparade prover av donerat blod som sträcker så långt som två år bakåt i tiden. Under första besöket fick de nej från kinesiska myndigheter att få tillgång till blodbanken.

– Det finns omkring 200 000 prover som är säkrade och skulle kunna användas för nya studier. Det vore fantastiskt om vi kunde arbeta med det, säger Ben Embarek.

Ben Embarek, chefsutredare på WHO.

PODD I Wuhan, februari 2021

Aftonbladet Daily med Johan Björnfot som bor och jobbar i Wuhan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen