Efter grundstötningen – oljan har nått land

Publicerad 2023-10-23

Passagerarfärjan Marco Polo har gått på grund i Pukaviksbukten utanför Blekinge.

Nu har oljeläckaget från fartyget nått land.

– Beroende på omfattningen kan hemvärnet komma att kallas in för att hjälpa till med saneringen, säger Peter Ryman på länsstyrelsen.

Under söndagsmorgonen gick TT-Lines passagerarfartyg Marco Polo på grund i Pukaviksbukten utanför Blekinges kust. Ombord befann sig över 70 passagerare som alla evakuerades utan personskador.

Efter grundstötningen började fartyget läcka både diesel och olja.

Länsstyrelsen skrev på sin hemsida under söndagen att ett oljeutsläpp som når Blekinges grunda kust kan få förödande konsekvenser för natur, miljö och ekonomi.

”Väldigt dimmigt”

Redan samma kväll kunde Länsstyrelsen konstatera att oljan faktiskt nått land.

– Det har varit väldigt dimmigt på plats vilket gjort att det varit svårt att få koll på hur det spridit sig, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.

Kustbevakningen som arbetat med att försöka begränsa utsläppen skriver på sin hemsida att det funnits svårigheter med att få en tydlig spridningsbild på grund av den kraftiga dimman.

Fotograferade skadorna

Joachim Kjellson som bor nära kustremsan gick på söndagskvällen ut för att fotografera och filma vid naturreservat Spraglehall som ligger längs Pukaviksbukten.

– Jag fick en känsla i går så jag och min fru åkte ut till naturreservatet för att kolla och då kunde vi se hur hela kustsidan var fylld med olja, säger Joachim Kjellsson.

– Och det här är ett område där fåglar trivs och där de häckar så det är en katastrof, vi är lite i chock.

Oklar omfattning

Hur stora områden som nu drabbat land har ännu inte fastställts och ytterligare arbete behövs för att reda ut omfattning.

– Vi kommer behöva invänta flygbilder för få en spridningsbild över det hela. Men det blir genast mycket svårare när det når land för då behöver man fysiskt få bort oljan, säger Peter Ryman.

Ett utbildningsarbete har påbörjats för att kunna utbilda personer i hur man ska hantera saneringen på land.

– Det är ungefär 50 personer som lärs ut i hur detta ska hanteras, framförallt är det i arbetsmiljö då det handlar om kemikalier och vi vill inte att någon ska bli sjuk, säger Peter Ryman.

Han säger också att Hemvärnet kan komma behöva rycka in.

Fåglar samlas in

På en pressträff under eftermiddagen svarade Anders Borgman från Sölvesborg kommun på frågor som inkommit gällande fåglar i området. Frivilliga resurser från Simrishamn kommer komma till det oljedrabbade området för att hjälpa till att samla in fåglar.

– Fåglarna kommer tvättas och man kommer försöka rädda de fåglar som går. Men vissa kommer tyvärr avlivas, säger han.

Länsa som placerades ut runt fartyget för att begränsa läckan.