16-åring åtalas för Emporiamordet

TT

Publicerad 2023-07-31

En 16-årig pojke åtalas för mordet i köpcentret Emporia i Malmö den 19 augusti förra året. Utöver mord åtalas han också för tre fall av mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Pojken har suttit häktad i elva månader och hans försvarsadvokat Johan Fernvall säger till P4 Malmöhus att den långa häktningstiden har påverkat honom mycket.

– Han är positiv till att det äntligen ska bli ett avslut.

En 31-årig man dödades vid skottlossningen. Samtidigt skadades en kvinna, som råkade vara på platsen, svårt när gärningsmannen öppnade eld inne på köpcentret mitt i fredagsrusningen.

– Han erkänner mordet och vidgår omständigheterna när det gäller övriga gärningar, men vi har en annan uppfattning om hur de gärningarna ska rubriceras än vad åklagaren har, säger advokaten till radion.

Flera personer väntas åtalas för misstänkt inblandning i dådet.

”Förundersökningen mot de övriga misstänkta där sju personer sitter häktade pågår fortfarande och omfattas av förundersökningssekretess. Åtal i den delen beräknas kunna väckas under hösten”, säger kammaråklagare Michelle Stein i ett pressmeddelande.

Den mordmisstänkte pojken, som då var 15 år, greps bara tio minuter efter skottlossningen. Enligt polisens utredningsledare Hasse Persson var detta avgörande.

”Det kan inte nog betonas hur viktigt det snabba gripandet av den misstänkte mördaren har varit. De initiala åtgärderna bäddade för en framgångsrik utredning”, säger han i ett pressmeddelande från polisen.

Vid gripandet var 15-åringen på väg att ta en taxi till en lägenhet i Malmö. Där satte polisen in spaning och detta ledde till fler frihetsberövanden och husrannsakningar.