Flera döda efter uppgörelse mellan kartell och bybor

Publicerad 2023-12-09

Flera människor har dött i en uppgörelse mellan bybor och drogkartellen ”La Familia Michoacana”.

Upprinnelsen till konfrontationen ska ha varit att gänget börjat samla in en form av ”skatt”.

Ledaren för gänget, kallad ”clownen” uppges ha dött och konflikten riskerar nu att eskalera.

Händelsen inträffade i Texcaltitlán i Mexiko under fredagskvällen lokal tid. På bilder från platsen syns hur ett stort antal människor deltog i det stora bråket som kostat flera människor livet.

Av de döda ska elva personer tillhöra kartellen och tre stycken vara boende i området, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

Byborna beväpnade sig

Kartellen ”La Familia Michoacana” som sysslar med droghandel leds av en man som kallas ”clownen”. Han uppges nu har dödats i fredagens konfrontation.

Boende och bönder i området ska sedan tidigare ha krävts på en ”skatt” på sina skördar och när kartellen återvände för att samla in en ny avgift ska byborna ha väntat på dem.

De boende ska enligt lokala medier ha beväpnat sig med machetes och hagelgevär. ”Clownen” ska då ha huggits till döds med knivar och machetes.

Risk för hämndaktioner

Polisen i området ska nu ha höjt sin beredskap då man misstänker att det nu sker en mobilisering av beväpnade grupper kopplade till kartellen.

Risken finns att grupperna vill hämnas mordet på kartellens ledare och att det kan ske hämndaktioner mot lokalbefolkningen i området.

”De har bett om stöd från fler kriminella gäng och vi är rädda att de kommer att hämnas mot lokalbefolkningen som konfronterade sina utpressare”, säger en befälhavare vid civilgardet till tidningen Excelsior.

Följ ämnen i artikeln