Man skjuten av polisen: ”Han reste sig inte mer”

Publicerad 2023-12-09

En man i 30-årsåldern sköts av polisen i Trelleborg under natten mot lördagen.

Han är allvarligt skadad och har förts till sjukhus.

– Jag såg mannen ligga på marken och hörde två skott. Först ett och sedan en till efter ungefär en minut, säger ett ögonvittne.

Vittnet hörde två skott och såg mannen ligga på marken.

Insatsen inleddes klockan 00.19 efter ett larm om ”en man som går bärsärk i en flerfamiljsfastighet”, skriver polisens vakthavande befäl Mikael Lindh i en nyhetsnotis.

– Vi får in det som en person som slår sönder inredningen i sin lägenhet och kastar möbler i trapphuset. Det är andra boende i huset som ringer, säger Mikael Lindh.

När polisen kom fram till huset hade mannen försvunnit, enligt polisen. Han påträffades i stället vid Strandgatan ett par hundra meter bort.

– Det som händer är att en hotfull situation uppstår. Då riktar mannen ett vapen mot patrullen, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen.

Polisen skjuter då verkanseld mot mannen. Mer än ett skott ska ha avlossats mot mannen. Exakt hur många skott man sköt vill polisen inte uppge i nuläget.

Allvarligt skadad

Mannen är i 30-årsåldern och misstänks inledningsvis för grovt hot mot tjänsteman och vapenbrott.

Hans skador är allvarliga och han har åkt till sjukhus med ambulans, uppger polisen.

– Han är träffad i nedre delen av kroppen med mer än ett skott. Han var vid medvetande när han fördes iväg, säger Mikael Lindh.

Polisen uppger under lördagsmorgonen att hans skadeläge är allvarligt med inte livshotande och att han fortfarande vårdas på sjukhus.

Ett vittne såg delar av händelseförloppet från sin balkong. Mannen vill inte ha sitt namn i Aftonbladet, men uppger att han hörde två skott.

– Jag skulle precis öppna balkongdörren och släppa in lite luft när jag hörde det första skottet. Nedanför på cykelbanan fanns två personer. En av dem låg ner och den andre stod upp kanske 80 meter därifrån och ropade: ”Han har ingen ammunition”.

”Ligg stilla, rör dig inte”

Vittnet säger att han aldrig såg poliserna, men att han hörde kommandon skrikas till vad han förmodar var mannen som låg ner.

– De skrek: ”Ligg stilla, rör dig inte”. Sedan kom ett skott till, ungefär en minut efter det första. Han rörde på sig först och var väl på väg att resa sig, men efter andra skottet reste han sig inte mer.

Vittnet såg hur poliserna samlades i ring över den skjutne mannen efter att han träffats av andra skottet.

Vittnet har under natten förhörts av polisen om sina iakttagelser. Händelsen utreds nu av polisens avdelning för särskilda utredningar, SU.

Mannen har anhållits, misstänkt för grovt hot mot tjänsteman och vapenbrott. Polisen skriver dock att brottsrubriceringarna kan komma att ändras.

Följ ämnen i artikeln