KI planerade examensceremoni för hundratals – trots nya råden

Student: Borde ha föregått med gott exempel

Publicerad 2022-01-14

Hundratals blivande läkare, fysioterapeuter och tandläkare skulle samlas för en examensceremoni på Karolinska institutet på fredag.

Detta trots att regeringen avråder vuxna personer från att ses på större fester och sociala sammanhang.

När Aftonbladets ställer frågor om ceremonin försvarar institutet beslutet – och ställer sedan in den.

Examensceremonierna för läkare, tandläkare, arbetsterapeuter och fysioterapeuter skulle ha ägt rum på fredag på Karolinska institutet, KI – bara några hundra meter bort från Folkhälsomyndighetens lokaler.

Under onsdagen stod det på KI:s hemsida att den 45 minuter långa ceremonin att bjuda på rektorstal och musikframträdanden av bland annat the Real group och en blåsduo.

En student som var inbjuden säger att det rör sig om över 100 studenter som bjudits in att delta.

– Det har varit digitalt vid flera tillfällen den senaste tiden, men nu ska det vara på plats. Jag har valt att avstå, säger studenten.

Dagen efter hålls en examensmiddag i Vinterträdgården på Grand Hotel där det bjuds på trerättersmiddag.

KI har en betydande roll i kunskapen om covid-19 och har en expertgrupp där namntunga experter på området sitter med.

”KI är en förebild”

Flera studenter trodde att KI skulle komma med nya besked och ställa in ceremonin efter de skärpta råd och restriktioner som presenterades i måndags.

Enligt dem ska offentliga tillställningar med fler än 50 personer ha vaccinationsbevis. Privata sammankomster har ett maxtak på 50 personer. För vuxna gäller också det allmänna rådet att undvika nära kontakter och avstå från större fester och sociala sammanhang.

Även om ceremonin kanske inte räknas som privat sammankomst eller offentlig tillställning menar studenten att de nya reglerna ger tydliga signaler om att alla ska minska på sina sociala kontakter och att KI som institution är en förebild.

KI att bidra till ökad smittspridning och ytterligare belastning på sjukvården, menar studenten. Både då fler blir smittade och blivande vårdpersonal riskerar att bli sjuka.

– Restriktionerna införs ju för att minska belastningen på sjukvården. Det här är nyutexaminerade läkare och annan vårdpersonal som ska gå ut i jobb nästa vecka eller redan jobbar. Det här ger fel signaler, säger hon.

Kritik: Riskerar ökad smittspridning

KI utbildar vårdpersonal och har också en covid-19-expertgrupp där namntunga experter på området sitter med. Den ska bland annat samverka med sjukhus, hälso- och sjukvård och Region Stockholm och bidra till samhällsnytta med sin kunskap.

Aftonbladet sökte KI via presstjänsten under onsdagen. Under kvällen kommer ett mejlsvar tillskrivet ledningen där institutet försvarar beslutet att hålla firandet och man hänvisar till att alla rekommendationer följs.

”Utbildningsdepartementet har varit tydliga med att lärosäten ska bedriva sin verksamhet på plats i den mån det är möjligt och KI bedömer att vi kan genomföra ceremonin på ett smittsäkert sätt och i enlighet med de rekommendationer och riktlinjer som finns.”

På frågan varför KI planerar tillställningar med hundratals deltagare trots coronaläget svarar de att de följer rekommendationer. På Aftonbladets påpekande att studenterna är vårdpersonal som ska gå ut till jobb i sjukvården är svaret att ”KI litar på att alla tar sitt fulla ansvar här och i alla situationer när människor möts”.

Senare under onsdagskvällen hör presstjänsten av sig igen med beskedet att rektor Ole Petter Ottersen beslutat att ställa in ceremonin. Aftonbladet har inte fått någon kommentst om varför.

Följ ämnen i artikeln