18-åringen bevakas dygnet runt: ”Gav en tydlig bild”

Publicerad 2022-03-23

Den 18-åriga elev som erkänt de två morden på lärarna i Malmö är ångerfull, uppger hans advokat.

Advokaten uppger även att 18-åringen inte förberett sig särskilt länge.

– Han har en jäkla ångest just nu, naturligtvis. Han har väl ett litet helvete där nere, kan jag tänka mig, säger Anders Elison.

Den 18-årige elev som erkänt båda morden på lärarna på Malmö Latinskola i måndags sitter just nu anhållen, och övervakas dygnets alla timmar.

– De tar inga risker, de är jättenoga. Jag tror han tycker det är ganska bra, då har han i alla fall någon som tittar på honom.

Åklagaren har begärt att eleven ska häktas, och förhandlingen om det kommer att ske 15.30 i Malmö tingsrätt.

18-åringen mår väldigt dåligt, enligt Elison.

– När vi tog farväl igår efter polisförhören mådde han riktigt uselt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet attackerade den misstänkte med kniv, hammare och yxa.

Gav en tydlig bild i förhör

18-åringen ringde själv och larmade efter att han begått dådet. Polisen grep honom på platsen. Han är nu anhållen, i väntan på häktningsförhandlingen.

Åklagaren Johanna Liljeblad har inte ännu inte kommenterat ärendet. Enligt advokat Anders Elison har eleven lämnat motiv, men han vill inte gå in på några detaljer.

Under förhöret gav 18-åringen en väldigt tydlig bild av vad som hade hänt.

– Poliserna lät honom själv berätta. De gav honom en inkörsport och sedan körde han vidare på det. Han lämnade en väldigt sammanhängande, tydlig bild av vad som skett, i detalj.

Advokaten vill inte gå in för nära på vilken relation han hade till lärarna, men en av dem har undervisat honom i skolan tidigare.

– Det tog ganska lång tid, han fick samla sig. Han var ledsen.

”Han ångrar hela situationen”

18-åringen uppges vara införstådd att han kommer sitta inlåst länge i framtiden, oavsett om det blir rättspsykiatrisk vård eller om det blir fängelse.

Han ångrar att han begick morden, enligt Anders Eliason.

– Ja, det gör han. Han ångrar hela situationen, det han har försatt de här kvinnorna i, det han satt sig själv i och hur det drabbat familjerna. Han ångrar hela skeendet.

Hade han förberett sig länge?

– Nej. Han kanske hade förberett sig mentalt, men det kom inte fram i förhören. En viss förberedelse var det givetvis, men inte särskilt länge.