Svensk man ihjälskjuten i Danmark

Publicerad 2022-02-05

Dansk polis på platsen i går kväll.

Den person som sköts ihjäl i Vesterbro i Köpenhamn igår är en svensk man, uppger Köpenhamnspolisen.

Den mördade 36-åringen har tidigare undkommit ett avancerat mordförsök.

Nu söker svensk och dansk polis två personer som flytt från platsen.

Den danska polisen misstänker att den svenska man som i går sköts till döds har kopplingar till den gängkriminella miljön, uppger DR.

Larmet om skottlossningen kom in strax efter klockan 20.30 på fredagskvällen och Lars-Ole Karlsen vid Köpenhamnspolisen berättar på en presskonferens på lördagsmorgonen att flera skott avlossades mot mannen.

Han fördes i ambulans till Rikshospitalet men hans liv gick inte att rädda.

Två män sprang från platsen

Polisen söker efter två misstänkta gärningsmän som sågs springa från platsen. Man söker även vittnen till händelsen. Köpenhamnspolisen samarbetar med svensk polis för att utreda mordet, enligt Lars-Ole Karlsen.

Polisen utesluter inte koppling till branden i en frisersalong i Rødovre i västra Köpenhamn under natten mot fredagen. Tidigare i december inträffade en skottlossning på den frisersalongen, en 17 årig pojke dog och två svenska män skadades i skjutningen.

Om det finns kopplingar till det som hände på salongen är dock inte bekräftat.

– Det är för tidigt att säga, säger Lars-Ole Karlsen på pressträffen, enligt tidningen Ekstrabladet, skriver TT.

Offret undkom tidigare mordförsök

Den svenska 36-åringen som sköts till döds är enligt källor till Expressen samma man som tack vare polisens spaningsarbete kunde undkomma ett mordförsök våren 2020.

Flera gängkriminella i Malmö har åtalats för mordförsöket och en stor rättegång pågår i detta nu. I polisens förundersökning framgår det att de misstänkta gärningsmännen under våren 2020 planerade att mörda 36-åringen. De hade placerat en GPS-puck på 36-årsålderns bil för att spåra och senare skjuta honom.

Spåren från GPS:en ledde männen till ett hotell där den nu mördade 36-åringen bodde med sin familj. Enligt chattmeddelanden hade man spridit en bild på 36-åringen till flera ”skyttar” som åkte till hotellet för att mörda 36-åringen.

Men då fransk polis hade knäckt den krypterade appen Encrochat, som många i den kriminella miljön då använde sig av, lyckades den svenska polisen avvärja mordförsöket, flytta 36-åringen till säkerhet och senare gripa de misstänkta gärningsmännen som planerat och tänkt utföra flera mord.

36-åringen har själv varit kopplad till ett rivaliserande gäng i Malmö och är tidigare dömd för ett antal brott.

Det omfattande målet i Malmö tingsrätt är nu pågående och 13 personer står misstänkta för flera mordförsök.

Följ ämnen i artikeln