Brandmännen attackerades med kraftig smällare

Publicerad 2017-03-20

Fotona är exempelbilder och har inget samband med texten.

Brandmännen släckte bilbränder i Rosengård när explosionen fick tankbilen att skaka. Gärningsmannen försvann snabbt i en bil.

– Även om de kastade på mig den här gången så drabbar det hela kåren, säger brandmannen Viktor la Fleur.

Tre bilar brann i Malmöområdet Rosengård i fredags natt och brandkåren var på plats. Plötsligt noterade brandmannen Viktor la Fleur från tankbilen att en person stod mitt på vägen.

– Han fipplade med något i händerna. Det började spraka som en stubintråd. Sedan slängde han det han tänt mot oss, säger Viktor.

Föremålet landade cirka tio meter från Viktor och hans kollega utanför bilen. Viktor smällde igen bildörren och kollegan kastade sig i skydd. Sedan kom smällen.

– Det var en jättesmäll. Tankbilen väger ungefär 25 ton och hela fordonet svajade till av tryckvågen. Till och med kollegor som stod 50 meter bort kände den, säger han.

Försök till grov misshandel

När polisen anlände hittade de inget splitter och kunde utesluta att det varit en handgranat.

– Vi rubricerar det som försök till grov misshandel. Vi misstänker att det var en kraftigare form av smällare. Så här kraftiga smällare ser vi sällan och det finns såklart uppenbara faror för syn och hörsel, säger Nils Norling vid polisen i Malmö.

Ingen person skadades allvarligt av explosionen. Brandmännen övervägde att lämna platsen och branden av säkerhetsskäl. De valde dock att stanna.

– Om vi hade släppt branden hade den snabbt spritt sig till fler bilar. Det var hål på en bränsletank och bensin rann längs gatan, säger Viktor vars kollega Kaj Engelke skrivit om händelsen i ett blogginlägg.

”De boende drabbas hårdast”

Det är inte första gången räddningstjänsten attackeras under utryckningar i Malmö. Brandkåren har utvecklat speciella rutiner och väntar ibland in polisen innan de ingriper vid bilbränder. Detta drabbar de boende i områdena.

–Det drabbar verkligen dem som bor runtomkring, både familjer och äldre. En gång medan vi väntade in polisen vid en bilbrand hade fyra till antänts. Det är bara en tidsfråga innan någon skadas för att vi inte kunnat åka fram, säger Viktor.

– Det är de boende som drabbas hårdast av Malmös ökande bilbränder. Det är helt vanliga människor som står på samhällets sida, de är ju trötta på det här, säger Attila Jensen, distrikschef vid räddningstjänsten Syd Jägersro.

Han understryker även att hot och våld mot räddningstjänstens personal minskat de senaste åren.

– De senaste åren har vi jobbat socialt förebyggande. Man kastar inte sten på en brandman som man lirat fotboll med på förmiddagen. Sedan 2008 har tillbuden med hot och våld mot räddningspersonal minskat från 15 till tre per år. Detta verkar ha varit en enskild händelse och vi är jätteglada att ingen skadades allvarligt, säger han.

Polisen har i nuläget ingen gripen eller misstänkt för brottet.