Sålde nakenbilder till avstängde BBC-stjärnan: ”Inget olämpligt eller olagligt har hänt”

Publicerad 2023-07-11

Arkivbild.

En BBC-profil misstänks ha betalt en ung person en halv miljon kronor för nakenbilder.

Nu vill 20-åringen, som varit tonåring när de först fick kontakt, fria honom.

”Inget olämpligt eller olagligt har hänt,” skriver personens advokat i ett brev till BBC.

Men nu ber polisen BBC att pausa sin utredning – för att eventuellt starta en brottsutredning istället.

BBC stängde under söndagen av en välkänd programledare – som utreds misstänkt för att ha köpt nakenbilder av en tonåring.

Tv-stjärnan anklagas för att under de senaste tre åren ha betalt över en halv miljon kronor för sexuella bilder av en person som varit 17 när det började – och som använt pengarna till att finansiera ett tungt drogmissbruk.

Följetongen, som fått Londonpolisen att ta kontakt med det statliga brittiska mediebolaget, tog en ny vändning på måndagen. I ett brev till BBC menade den berörda personen, som i dag är 20, att anklagelserna mot tv-stjärnan är ”skitsnack”.

”Inget olämpligt”

Enligt Sky news hade personens advokat kontaktat tidningen The Sun, som var först med att släppa nyheten, redan på fredagen när artikeln publicerades.

"För att undvika allt tvivel så har inget olämpligt eller olagligt hänt mellan vår klient och BBC-personligheten. De anklagelser som rapporterats i tidningen The Sun är skitsnack,” skriver advokaten i ett brev till BBC.

Enligt advokaten hade ingen från tabloidtidningen försökt kontakta den unga personen för en kommentar innan nyheten släpptes. Advokaten uppger att 20-åringen inte har någon kontakt med sin mamma, som var den som larmat media.

Historien har fått enorm medial uppmärksamhet i Storbritannien de senaste dagarna – och lett till att kulturministern Lucy Frazer under söndagen höll ett krissamtal med BBC:s högste chef Tim Davie.

”Har sett bevis”

I ett svar till anklagelserna säger The Sun att tidningen ”rapporterat om en berättelse om två mycket oroliga föräldrar som klagat till BBC om en programledares beteende och om deras barns hälsa”.

”Deras klagomål bemöttes inte av BBC,” skriver The Sun, uppger BBC.

"Vi har sett bevis som stöder deras oro. Det är nu för BBC att utreda det ordentligt."

Samtidigt har 20-åringens familj uttalat sig i en ny intervju med The Sun, där de kallar BBC för ”lögnare”. Enligt 20-åringens styvpappa var det först när The Sun kontaktade BBC om tv-stjärnans beteende som en utredning mot honom startade – i stället för i maj när föräldrarna haft sitt första möte med public service-bolaget.

– De säger inte sanningen. Jag sa dem att den unga personen var 20 och att detta pågått i tre år, säger styvpappan.

– Jag sa till BBC att jag i desperation gått till polisen men att de inte kunde göra någonting eftersom det inte var olagligt. De kände till allt detta.

Polisen har tagit över

Men nu kommer en ny vänding i fallet.

Under måndagen hölls ett möte mellan BBC:s egna utredningsgrupp och polisen.

– BBC har ombetts att pausa sin utredning, säger Tim Davie, enligt The Guardian.

Istället undersöker nu polisen ifall det finns fog för att starta en brottsutredning.

Polisen befinner sig i ett ”inledande stadium” i den processen.

Följ ämnen i artikeln