Raderade kritiska tweets– fick toppjobb

Publicerad 2024-03-29

Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp har fått ett nytt toppjobb på Sida.

Men innan han tillträdde raderade han kritiska tweets mot myndigheten, rapporterar DN.

– Jag minns inte generellt sett om jag har gjort det eller inte, säger han till tidningen.

Terrorexperten Magnus Ranstorp har fått ett nytt uppdrag som styrelseledamot hos Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete). En myndighet som han kritiserat hårt på X, tidigare Twitter, rapporterar Dagens Nyheter.

DN har via hemsidan Internet Archive fått fram tweets från 2020 och 2021 där Magnus Ranstorp riktar stark kritik mot myndigheten.

Den 5 november 2021 skrev Magnus Ranstorp:

”Är det rimligt att Sida-kranarna med miljarder i stöd av skattemedel till bistånd står vidöppna år efter år när kollen vad vi faktiskt får för pengarna är så undermåliga och ifrågasatta?”

Han kritiserade också ett samarbete mellan myndigheten och organisationen Islamic Relief Worldwide. Organisationens styrelse avgick 2020 efter att det avslöjats att flera företrädare uttryckt sig antisemitiskt på sociala medier.

”Eftersom Sida finansiellt stödjer Islamic Relief har ni fördömt – som FN gjort – de antisemitiska kommentarer som Heshmat Khalifa, IRW:s förtroenderådsledamot, yttrade på social media?”, skrev Magnus Ranstorp den 13 augusti 2020

”Jag minns inte”

Enligt DN har inläggen tagits bort i januari/februari i år – några veckor innan han valdes in i Sidas styrelsen. Men att han ska ha raderat inläggen minns han inte.

– Jag minns inte generellt sett om jag har gjort det eller inte. Det är möjligt att jag har gjort det, säger han till DN.

På frågan om Magnus Ranstorps kritik mot Sida kan påverka hans uppdrag svarar han:

– Jag har haft en skarp profil i relation till att pengar ska gå till rätt mottagare, säger han, och tar sin upprepade kritik mot bidrag till studieförbund som exempel.

– Det har säkerligen bidragit till att regeringen valde att jag skulle sitta med. Jag kan ställa väldigt kritiska frågor om transparens och spårbarhet av offentliga medel.

Följ ämnen i artikeln