Chilenarna säger nej till ny grundlag

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-12-18

För andra gången på lika många år ser det ut att bli nej i en folkomröstning i Chile till att ersätta den konstitution, eller grundlag, som antogs under militärdiktaturen på 1970-talet.

För andra gången på två år röstar chilenarna nej till ett förslag som skulle ersätta den grundlag, eller konstitution, som antogs under militärdiktaturen 1980.

Enligt uppgifter från valansvariga Servel har, med tre fjärdedelar av rösterna räknade, 55 procent röstat nej och 44,5 ja.

Förslaget som röstades ned i den första folkomröstningen i september 2022 ansågs för progressivt, 62 procent röstade nej. Det förslag som nu får nej har tagits fram av en kommitté dominerad av konservativa högerpartier och ett ytterhögerparti.

– Det innebär två misslyckade försök, ett förslag ansågs luta för mycket åt vänster och det andra för mycket åt höger, säger Daniel Zavatto, på den mellanstatliga organisationen Idea som följer val och demokratiutveckling världen över till den spanska nyhetsbyrån EFE.

Zavatto ansvarar för Latinamerika och Karibien på Idea och kallar de chilenska misslyckandena med att få till en ny grundlag som något unikt i världen, vad gäller arbete med konstitutioner.

Resultatet innebär att den grundlag som antogs under diktatorn Augusto Pinochets regim under 1970- och 1980-talet består, under överskådlig tid.