Polisen: Aldrig varit med om att så många anhöriga hör av sig

”En omöjlighet att vara på alla platser samtidigt”

Publicerad 2023-10-06

När anhöriga blivit ett legitimt mål i det pågående gängkriget hör rekordmånga av dem av sig till polisen.

Flera fruktar att de kommer att få sin port sprängd eller bli beskjutna.

– Den ökning av antal anhöriga till kriminella som är rädda och nu hör av sig till polisen har vi inte varit med om tidigare, säger Erik Åkerlund på polisen i Stockholm.

Aftonbladet kunde nyligen berätta om Josef som är bror till en nätverkskriminell man och som för några veckor sedan fick lämna allt och fly med sin familj till hemlig ort.

Dagen efter att mamman till gängkriminelle Ismail Abdo sköts till döds i Uppsala, det mord som blev starten på attacker mot anhöriga till andra kriminella, ringde Josefs bror honom.

– Han sa åt mig och familjen att vi måste dra för nu håller det på att gå åt helvete, att nu är alla anhöriga körda, säger Josef.

Våldsvågen i Sverige inleddes med mordet på en kvinna i 60-årsåldern. Hon var mamma till Ismail Abdo, en nätverkskriminell man som ligger i krig med Foxtrotledaren Rawa Majid.

Josef, som själv aldrig varit det minsta inblandad i kriminalitet, är säker på att han är ett tilltänkt mål i konflikten – nyligen greps ett antal personer misstänkta för att ha försökt utföra en attack mot det hem som Josef då redan hade lämnat.

– Jag är otroligt besviken på min bror och andra kriminella för den situation de skapat. Att vi som aldrig gjort någonting är de som får gömma oss, säger han.

Går inte att skydda alla

Än så länge har Josef och hans familj inte fått någon hjälp av myndigheterna med beskydd eller annat.

De har nu inga inkomster, barnen kan inte gå i skolan och de har ingen aning om när de kan återvända hem igen – ett öde de delar med många andra anhöriga till kriminella som flytt sedan den senaste våldsvågen började.

Erik Åkerlund, polisen Stockholm.

Erik Åkerlund på polisen Stockholm är kommenderingschef för den särskilda händelsen Frank. Han säger att den ökning av antal anhöriga till kriminella som är rädda och nu hör av sig till polisen är på en nivå de aldrig tidigare sett.

De potentiella måltavlorna är så många att ekvationen inte går ihop.

– Polisen gör bedömningar dygnet runt av information som kommer in och utifrån det beslutas det om det ska sättas ut poliser. Det är hotbildsbedömningen där och då, och sannolikheten för att det kommer hända som avgör, säger Erik Åkerlund.

Men antalet adresser som det finns en hotbild mot förändras konstant.

– Det pågår ett intensivt arbete med att försöka vara på de mest utsatta platserna och försöka få tag på de personer som är centrala. Det är inte bara bostadsadresser, det kan vara företagsadresser och personer som på olika sätt är inblandade. Det är en omöjlighet att vara på alla platser samtidigt, säger Erik Åkerlund.

Sprängningar och skjutningar har den senaste tiden riktats mot anhöriga till kriminella. Även tredje part har drabbats när gärningsmännen skjutit eller sprängt mot fel plats. Så sent som natten mot torsdagen skedde en sprängning i Kungsängen kopplat till konflikten.

”Lägesbilden förändras snabbt”

Även i region Mitt, som varit en av de mest drabbade regionerna under våldsvågen, är det fler anhöriga än någonsin tidigare som hör av sig.

– Det gäller även frågor och funderingar och oro från allmänhet i stort också, säger presstalesperson Mathias Rutegård.

Han säger att polisen arbetar med att kartlägga personer som riskerar att utsättas för brott och att man även har ett aktivt arbete inom brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten med de personer som har en konkret hotbild mot sig.

Men detta är flyktiga miljöer där lojaliteter snabbt kan skifta och konflikter uppstå. Vi har kännedom om ett flertal olika personer som riskerar att utsättas och möjliga brottsplatser, men dessa utgör en daglig lägesbild som snabbt kan förändras. Vi ser löpande över hur vi ska prioritera våra resurser för att kunna närvara på de platser som vi bedömer som möjliga mål, säger Mathias Rutegård.

Sprängningar och skjutningar har den senaste tiden riktats mot anhöriga till kriminella. Även tredje part har drabbats när gärningsmännen skjutit eller sprängt mot fel plats.

”Har inte valt att ha en kriminell bror”

Erik Åkerlund säger att han förstår att anhöriga till kriminella, och även grannar till kriminella och allmänhet i stort, känner oro över den senaste tidens utveckling.

– Den senaste tidens våldshändelser har varit mycket hänsynslösa och drabbar tredje person. Det är en utmaning med ett stort antal personer kopplade till kriminella nätverk och ett stort antal släktingar eller närstående. Polisen får in mycket information från allmänheten – fortsätt med det. Kontakta oss om du ser något som avviker.

Josef och hans familj vet inte om eller när de kommer få någon hjälp. Det han känner att de behöver är hjälp med nya identiteter så de kan leva något slags normalt liv igen.

– Jag tycker inte att man förtjänar det här när man har levt ett ordnat liv. Jag har inte valt att ha en kriminell bror, precis som andra anhöriga där ute inte valt det här. Vi får inte glömmas bort.