Regeringen kallar till krismöte om gängvåldet

Anja Haglund/TT

Publicerad 2023-09-19

Regeringen möts om gängvåldet. Arkivbild.

Regeringen håller under tisdagen ett extrainsatt möte om det eskalerande gängvåldet.

Fokus är åtgärder för att bryta nyrekryteringen av barn och unga.

Det är en ny och intensiv våldsvåg som blossat upp i Sverige i september.

Senast inatt besköts på nytt olika lägenheter, en i Handen och en på Lidingö. I den senare befann sig en vuxen och ett minderårigt barn, men ingen av dem skadades.

Totalt har sju dödsskjutningar inträffat inom loppet av tio dagar i september, och rikspolischefen Anders Thornberg har uttalat att den senaste tidens våldsvåg saknar motstycke.

Flera av dåden tros ha sin upprinnelse i en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, även kallad den ”kurdiska räven”.

Vill mörda gratis

I söndags meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att han kallar in rådet mot organiserad brottslighet för att diskutera det akuta läget. Högst på dagordningen står frågan om att bryta nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen.

Polismästare Carin Götblad hör till dem som varnat för utvecklingen. Hon pekar på att det nu har gått så långt att barn så unga som 13 år hör av sig till kriminella grupperingar för att genomföra mord gratis.

I rådet mot organiserad brottslighet sitter de rättsvårdande myndigheterna, däribland rikspolischefen, men även Statens institutionsstyrelse (Sis), Socialstyrelsen och Skolverket ska delta eftersom de kommer i kontakt med unga kriminella.

Anhöriga måltavlor

De senaste veckorna har anhöriga till gängkriminella blivit måltavlor i våldsvågen och även utomstående har fallit offer.

Rawa Majid är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott. Han tros hålla sig undan i Turkiet, där han också fått medborgarskap. Därmed kan han inte utlämnas och svensk polis och åklagare kommer inte åt honom.

Regeringen har varit fåordig kring vad som görs på politisk och diplomatisk väg för att komma åt Majid.

Följ ämnen i artikeln