Benådning i pedofilskandal skakar Orbáns parti

TT-AP

Uppdaterad 2024-02-11 | Publicerad 2024-02-10

Ungerns avgående president Katalin Novák. Arkivbild.

Ungerns president Katalin Novák och förra justitieminister Judit Varga avgår efter ilska mot att en man kopplad till sexbrott mot barn har benådats.

Avgångarna är ett bakslag för premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz och Orbán själv, som lyft fram båda.

– Jag utfärdade en benådning som förvirrat och oroat många människor … Jag begick ett misstag, säger Novák som tidigare var minister i Orbáns regering och som blev Ungerns första kvinnliga president 2022.

Det var i april förra året som Novák, som är nära premiärministern och partikamraten Viktor Orbán, benådade mannen från ett över tre år långt fängelsestraff. Även förra justitieministern Judit Varga avgår. Som minister godkände hon Novaks lista över benådade.

Orbán hade planerat för att Varga skulle toppa Fidesz lista i valet till EU-parlamentet i vår, men det blir inget med det nu. Varga lämnar det ungerska parlamentet och platsen som toppnamn inför EU-valet.

– Jag lämnar min post som lagstiftare, meddelar Varga och tillägger att hon också ska dra sig tillbaka från offentligheten.

Mannen som benådades var dömd för att ha pressat utsatta att dra tillbaka sina vittnesmål om sexuella övergrepp i det statligt drivna barnhem som han jobbade på. Övergreppen begicks av barnhemmets chef, som dömdes till åtta års fängelse för att ha utsatt minst tio barn.