Riksdagsledamoten Adnan räddade spädbarn ur flod

Uppdaterad 2023-03-22 | Publicerad 2023-03-21

Adnan Dibrani är socialdemokratisk riksdagsledamot. I måndags räddade han livet på ett spädbarn i Montenegro.

Svenske riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) var i Montenegro på politiskt uppdrag när han såg en bebis flyta i en flod.

Han agerade snabbt – och lyckades rädda barnets liv.

Adnan Dibrani är socialdemokratisk riksdagsledamot och hemmahörande i Varberg. I måndags var han i Montenegros huvudstad Podgorica med Europarådet för att observera landets presidentval.

Runt klockan 12 på måndagen tog Adnan Dibrani en promenad genom staden tillsammans med en kollega.

– Jag var ute tillsammans med han som var ledare för delegationen. Vi skulle ha breefing innan en presskonferens, säger Adnan Dibrani.

När de gick över Blazovbron som går över floden Moraca fick han plötsligt syn på någonting i vattnet.

– Jag såg en kvinna som låg och flöt med huvudet neråt. Det såg ut som att hon rörde på sig. Jag funderade på om hon höll på med ett dyk eller något. Men hon hade en kappa på sig, så det var någonting som inte stämde, säger Adnan Dibrani.

”Killarna trodde att bebisen var död”

Han ropade till tre förbipasserande killar på gatan – Almir Muja, Demaj Spejtim och Aldin Ibrahimovic – att de skulle ringa polis och ambulans.

Samtidigt som killarna tog upp sina telefoner såg Adnad Dibrani att kvinnan släppte ifrån sig någonting i vattnet.

– Jag var inte säker på vad det var. Det såg ut som antingen en docka eller en bebis.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten och killarna som ringt efter ambulans bestämde sig snabbt för att ta sig ner till vattnet. Almir Muja, Demaj Spejtim och Aldin Ibrahimovic kom fram först och plockade upp bebisen, som flutit in till land.

– När jag kom fram några sekunder efter killarna såg jag att det var en riktig bebis. Killarna trodde att bebisen var död, för den var helt livlös. De höll den i famnen och bad för den, säger Adnad Dibrani.

Han ryckte det lilla barnet ur deras händer och på bilder som tidningen Pobjeda publicerat så kan man se hur Adnad påbörjade livräddande insatser.

– Jag vände bebisen upp och ner. Med ena handen slog jag på ryggen, med andra handen gjorde jag kompressioner. Proceduren var kanske inte helt hundra, men jag ville snabbt få ut vatten ur den lilla kroppen och samtidigt få in luft.

Adnan Dibrani är socialdemokratisk riksdagsledamot.

Barnet kom till liv

Efter vad som kändes som en evighet, men förmodligen bara var några sekunder, kom vatten ur barnets mun. Bebisen öppnade också upp sina ögon och gav ifrån sig ljud.

Adnan Dibrani sprang upp mot bron med barnet i famnen.

– När jag sprang pratade jag hela tiden med bebisen för att fortsatt hålla den så vaken som möjligt. Uppe på gatan var det fullt med folk och pådrag.

Han såg en ambulans komma emot honom på gatan och skyndade sig fram till den.

– Bebisen var vid liv men jag ville snabbt försäkra mig om att den fick ordentligt med syre så att den inte skulle få men för livet.

Adnad Dibrani lämnade över barnet till räddningspersonalen.

– Efter det släppte allt. Jag försökte bara andas och förstå vad som hade hänt.

Fått information från Montenegros talman

Riksdagsledamoten duschade av sig och följde med polisen till stationen för att lämna sina vittnesuppgifter. Några timmar senare satt han på flyget mot Sverige.

Adnan Dibrani har fått information från Montenegros talman om att bebisen, som visade sig vara en två månader gammal pojke, är återförenad med sina föräldrar. Läkarna tror att han kommer att bli helt återställd.

– Det här hände igår. Jag har inte riktigt hunnit landa i allt ännu. Just nu är jag bara glad att pojken lever, säger Adnan Dibrani.

Enligt Adnan Dibrani var kvinnan som flöt i vattnet mormor till pojken. Hennes liv gick inte att rädda.