Uppgifter: Sverige stödjer Ukraina med pansarfordon

Publicerad 2023-01-18

Regeringen väntas i morgon gå ut med att en typ av pansarfordon ska skickas omgående till Ukraina, erfar Aftonbladet.

I fråga om artillerisystemet Archer så kommer regeringen ta beslut om att förbereda en leverans till Ukraina men den ligger något längre fram i tiden, enligt Aftonbladets uppgifter.

Regeringen kallade på onsdagskvällen till pressträff om ”ökat stöd” till Ukraina. Det som står högst upp på Ukrainas lista är tunga kvalificerade vapen för att kunna stå emot en möjlig rysk våroffensiv.

Det militära stöd som regeringen väntas presentera i morgon beskrivs av Aftonbladets källor som ett paket som innehåller flera olika delar, däribland ”tyngre materiel”.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare innefattar paketet bland annat en typ av pansarfordon.

Möts i Tyskland

Beskedet om stödpaketet kommer inför en givarkonferens på fredag på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland där bland andra USA:s försvarsminister Lloyd Austin, Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov och försvarsminister Pål Jonson (M) deltar.

Statsminister Ulf Kristersson.

Det svenska stödet i form av pansarfordon ska dock inte handla om tyska stridsvagnen Leopard 2 som Tyskland överväger att godkänna export av.

På onsdagseftermiddagen publicerades regeringens offentliga ärendeförteckning inför torsdagens regeringssammanträde. Där framgår att Försvarsmakten får i uppdrag att förbereda leverans av artillerisystem till Ukraina.

Ska förberedas

Enligt Aftonbladets källor avses Archer-systemet, men den leveransen ligger något längre fram i tiden och regeringsbeslutet handlar om just en förberedelse.

Archer-pjäserna som är aktuella i sammanhanget är de enheter som ursprungligen beställdes av Norge, i samarbete med Sverige, men som senare avbeställdes av Norge. De aktuella pjäserna ska enligt Aftonbladets uppgifter förberedas och uppdateras inför leverans till Ukraina då de stått i förråd på hemlig ort under flera års tid.

Volodymyr Zelenskyj.