Kastade ut maken för felaktig gonorrédiagnos

Publicerad 2023-01-03

Laila sökte vård på akuten för buksmärtor.

Men vården hade gjort en miss och i stället fick hon ett felaktigt sjukdomsbesked om att hon fått gonorré – och kastade ut sin man från hemmet.

– Vi var nära att inleda en skilsmässoprocess, säger Laila.

Laila och hennes make, som båda vill vara anonyma, berättar att de var med om en vårdupplevelse som var nära på att förstöra dras äktenskap.

Laila och hennes make, som båda vill vara anonyma, berättar att de var med om en vårdupplevelse som var nära på att förstöra dras äktenskap.

I november sökte Laila, som egentligen heter något annat, vård för buksmärtor på Södersjukhuset i Stockholm. Laila skickades till gynakuten där ett antal tester togs.

Några dagar senare fick hon svar från sjukvården. Ett gonorrétest hade tagits och hon hade testat positivt.

– Då ringde en person som identifierade sig som läkare på gynakuten och sa att de hade tagit några prover på mig som de hade fått tillbaka resultatet på. Det var ett positivt gonorréprov som du testats för, berättar Laila.

Var i chocktillstånd

Men Laila säger att hon inte visste att det var ett gonorrétest som hade tagits.

– Jag var i chocktillstånd och visste inte ens vad det var och frågade vad det var för något. Läkaren berättade och jag förklarade att det låter lite omöjligt då jag har haft samma partner i över tio år.

– Läkaren sa: Det finns inget annat sätt än att det kan ha gått genom samlag och det måste ha gått genom din partner, säger Laila som frågade läkaren om någonting kan ha gått fel.

Men enligt läkarna var det ett tydligt test.

Beskedet vände upp och ner på hela livet, berättar Laila, som har barn tillsammans med sin man.

När hon mötte sin man frågade hon om han hade någonting att berätta. Men Lailas man förstod inte vad som pågick.

– Jag hade precis vaknat och det första jag hör är det här. Jag försökte processa vad som hade hänt. Min partner påstår att jag har varit otrogen, säger maken.

Laila kastade ut sin man från deras hem och fick påbörja en behandling. Han bestämde sig för att gå och göra ett test.

Några dagar sedan kom beskedet – negativt.

Varken Laila eller hennes make förstod någonting.

Sedan gick Laila och gjorde ett test – det visade också negativt.

Prover blandades ihop

Paret kontaktade Patientnämnden som inledde en utredning och skrev en avvikelse.

Drygt två månader senare kom svaret från Patientnämnden.

– Förra veckan ringde läkaren från gynmottagningen. Läkaren sa: Du har varit här några gånger men sist fick du reda på att du hade testat positivt för gonorré. Jag vill bara säga att det inte stämmer, någonting har blivit fel och dina prover har blandats ihop med någon annan, säger Laila.

Svaret om att hennes prover hade blandats ihop med en annan patient kom som en lättnad. Samtidigt understryker hon att tiden inte har varit lätt.

Missen från vården var nära på att förstöra äktenskapet, berättar hon.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Maria Sjöstrand, verksamhetschef på kvinnokliniken på Södersjukhuset att det är mycket ovanligt att provsvar blandas ihop.

Aftonbladet har tagit del av Lailas sjukdomsjournal där informationen om de blandade proverna framgår.

Södersjukhuset vill inte uttala sig om enskilda patienter.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Maria Sjöstrand, verksamhetschef på kvinnokliniken på Södersjukhuset att det är mycket ovanligt att provsvar blandas ihop.

”De få gånger som provsvar inte stämmer är det mycket beklagligt och vi utreder då alltid vad som gått fel så att liknande situationer inte ska kunna uppstå. Vi tar denna typ av ärenden på största allvar och jobbar ständigt med att stärka patientsäkerheten.”

 

Laila heter egentligen någonting annat.

Följ ämnen i artikeln