Varnar i krisen: Hundar vanvårdas

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2023-11-25

Svält, vanvård och inställda veterinärbesök.

Den ekonomiska krisen slår hårt mot många hundar som i extremfall tvingas avlivas av Länsstyrelsen.

– Ägarna har inte längre råd att i samma utsträckning betala för operationen eller undersöka tänderna, säger Erika Garmelius, informationsansvarig på Hundstallet.

Samtidigt som matpriserna stiger och styrräntan blir högre har både veterinärkostnaderna och djurförsäkringarna blivit dyrare.

På den ideella föreningen Hundstallet utanför Stockholm vittnar personalen om att fler djurägare än tidigare prioriterar bort veterinärbesöken – trots att hunden behöver vård.

För många beror det på att ekonomin tryter, enligt Erika Garmelius. Man har helt enkelt inte råd med veterinärkostnaden.

Erika Garmelius, informationsansvarig på Hundstallet.

Kan omhändertas – och avlivas

Om en hund far illa har Länsstyrelsen rätt att omhänderta den.

I Stockholms län har antalet omhändertagna hundar ökat i år jämfört med förra året. Från 16 fall i fjol till 22 i år.

Flera av de hundar som omhändertagits har varit i ett så dåligt skick att avlivning varit det enda alternativet. Enligt Länsstyrelsen kan det vara ett tecken på eftersatt veterinärvård.

Hundägare lämnar sin hund på Hundstallet av olika orsaker. Det kan röra sig om allt från en skilsmässa till ekonomiska orsaker.

– Det vi ser i år är att djurhållarna är påverkade av generellt högre kostnader, bland annat högre veterinärkostnader, säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Även i Norrbotten har omhändertagandet av hundar ökat jämfört med samma period förra året. Det finns ingen statistik över anledningarna till det ökade antalet omhändertaganden, men trenden är tydlig.

Antalet hundar som hamnar hos Hundstallet har ökat rejält sen coronapandemin. Dels är det ”pandemihundar”, vars ägare inte kan ha dem kvar när de inte kan jobba hemma längre, men vissa tvingas lämna bort sin hund av ekonomiska skäl. På bilden syns hunden Hemulen.

På Hundstallet tar man både emot hundar som omhändertagits av myndigheterna och sådana där ägaren självmant väljer att ge bort sin hund.

Personalen märker att hundägare påverkats av de tuffa ekonomiska tiderna. Många av de hundar som kommer in har ont. Det är vanligt att de lider av dålig tandhälsa. En del har tumörer.

– Ägarna har inte längre råd i samma utsträckning att betala för operation eller undersöka tänderna, säger Erika Garmelius.

Dyr veterinärvård – och dyra försäkringar

Att priset för veterinärvård skenat ska bland annat bero på att vården blivit mer avancerad och att veterinärernas tekniska utrustning blivit dyrare, enligt den oberoende stiftelsen Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Många klinker har också valt att erbjuda vård en större del av dygnet, vilket höjer priserna.

Djurägare som har försäkrat sitt djur är mer benägna att söka veterinärvård än de som valt att inte teckna en försäkring, enligt stiftelsen.

Men försäkringarna är dyra, när ekonomin krisar kan djurägare tvingas välja bort djurförsäkringen.

Hundstallets uppgift är att hjälpa, vårda och omplacera utsatta hundar.

Erika Garmelius på Hundstallet vet av erfarenhet att djurförsäkringen ofta är den första utgift som ryker i ekonomiskt svåra tider.

– Vi ser att många hundar är oförsäkrade, det är en trend som vi kan se. En trend som går i en negativ riktning.

Hur illa är det att inte ha sin hund försäkrad?

– Det kan bli jättedyrt. Det är viktigt att ha en försäkring om någonting händer, samt att man har koll på vad försäkringen täcker vid behov.