Tobé om IS-krigarna: ”Vi behöver göra mer”

Publicerad 2018-06-29

Aftonbladet har kartlagt ett stort antal personer som stridit för IS i Syrien och Irak och sedan återvänt till Sverige. Tomas Tobé (M) anser att Säpo borde få ökade befogenheter att bevaka återvändarna.

– Vi har betydande problem med radikala individer som är ett hot mot Sverige. Vi måste inse att vi behöver göra mer, säger han.

I Aftonbladets granskning har 58 personer som rest till kriget i Syrien och Irak för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten och sedan återvänt till Sverige kartlagts.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé menar att Sverige och Säpo bör ta i med hårdare tag mot återvändarna.

– Det naturliga ska vara att återvändare kallas till förhör. Klarar vi inte att lagföra dem så bör de stå över strikt övervakning, säger han.

Vill öka Säpos befogenheter

Tomas Tobé vill att det ska vara möjligt att återkalla medborgarskapet hos personer med dubbla medborgarskap som rest för att kriga med IS och han vill förbjuda utländsk finansiering av extrema samfund.

– Vi måste utöka Säpos befogenheter att kunna följa de här personerna med kameraövervakning och avlyssning, säger han.

Återvändare berättar om tiden hos IS

En man, som i reportaget kallas Ahmed, berättar för Aftonbladet om när han reste till Syrien för att ansluta sig till IS. Han uppger att han blev påverkad av IS propaganda och att han inte längre stöder organisationen.

Ska Säpo hantera återvändare som Ahmed annorlunda än personer som fortsätter stödja IS?

– Det är upp till Säpo att bedöma. Men har individen lämnat detta och inte längre står upp för IS kommer den inte heller att stöta på så stora problem från det svenska samhället.

Aftonbladet har sökt justitieminister Morgan Johansson (S). Han har avböjt att kommentera under fredagen.

Följ ämnen i artikeln