”Jag lurades att erkänna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Men Quick får fortsatt vård – oavsett skuld

lider han av en allvarlig psykisk störning”, säger Susanne Nyberg, chefsöverläkare på rättspsykiatriska kliniken i Säter. Quick blir alltså kvar i vården.## Foto: URBAN ANDERSSON Blir kvar i Säter

Framför tv-kamerorna avslöjar Thomas Quick att han ljugit om samtliga mord han dömts för.

Men han skyller ifrån sig.

– Han säger att han blev lurad till att erkänna under polisutredningen, säger en initierad källa.

Den 14 december sänds första delen av två i SVT:s granskning av Thomas Quick-domarna.

Arbetet med att avslöja polisens och åklagarens missar har pågått länge. För några månader sedan tog Quick själv kontakt med advokaten Thomas Olsson. Sedan dess har de setts och hörts på telefon flera gånger.

– Vi har gått igen-om hans domar under ett antal månad-ers tid. Vi håller på och arbetar och inom en månad kommer vi meddela vad det mynnar ut i, säger Thomas Olsson.

Kan inte ha varit där

Redan i dag kan Aftonbladet avslöja några av bristerna i polisutredningarna som fick Thomas Quick att ändra sig.

Ett av morden som tas upp i programmen är det i Appojaure 1984 där två holländska turister höggs till döds i sitt tält. Tio år senare tog Thomas Quick på sig ansvaret och sommaren därpå vallades han på brottsplatsen.

Den filmade rekonstruktionen har specialstuderats med hjälp av experter. Enligt uppgifter till Aftonbladet begår Thomas Quick en rad felaktigheter som avslöjar att han inte kan ha varit där.

Vid ett tillfälle måste hela rekonstruktionen göras om.

– Det är inte Quick som är mördaren, det visas i tv-programmet. Bevisen finns i den filmade rekonstruktionen, säger en källa med insyn.

SVT-dokumentären tar även upp mordet i Rörshyttan 1988 då en ung israelisk turist hittades mördad på en skogsväg. Även där har man hittat uppenbara fel och lögner under vallningen av Thomas Quick.

När Thomas Quick i efterhand konfronterades med lögnerna erkände han till slut att allt är påhittat.

– Han säger att han blev lurad till att erkänna under

polisutredningen, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

”Ett utspel”

Thomas Quicks advokat vill inte avslöja om de tänker begära resning.

– Vi hade inte för avsikt att gå ut med någon information nu. Det är ett utspel från överåklagare van der Kwast. Jag kan bara tolka det som att han är orolig för vad som kommer ut av det här. Han vill inte ge oss någon arbetsro, säger Thomas Olsson.

När Thomas Quick började berätta om de bestialiska morden satt han redan inlåst sedan tre år – dömd till slut-en vård för bland annat ett våldsamt rån där han var med och tog ett par som gisslan i deras bostad.

”Psyskisk störning”

Även om Thomas Quick skulle frias från morden släpps han inte ut från rättspsykiatriska kliniken i Säter.

– Oavsett om han är en lögnare så lider han av en allvarlig psykisk störning, säger Susanne Nyberg, chefsöverläkare på Säter.

Aftonbladet har sökt överåklagare Christer van der Kwast.