Nu startar de krig – på sandlådenivå

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-19

NEW YORK. I natt går den amerikanska valrysaren vidare.

Och de två demokratiska rivalerna värmer upp med ett sandlådekrig om vem som plagierat vem...

Det är väljarna i Wisconsin och Hawaii som ska säga sitt i natt – och de på den demokratiska sidan kan alltså konstatera att de två kandidater de har att välja på är indragna i ett häpnadsväckande fånigt ordkrig om vem som sagt vad först.

Det började med att Hillary Clinton-kampanjen anklagade Obama för talplagiat. Han ska under ett anförande i Milwaukee i lördags ha använt fraser plockade direkt från ett tal som den hängivna Hillary-supportern Davel Patrick, guvernör i Massachusetts, höll några dagar innan.

Motanklagelser

– När man talar så mycket om ordens värde som Obama gör bör orden åtminstone vara de egna, muttrar Clintons talesman Howard Wolfson.

Obama-lägrets replik:

Motanklagelser.

Man menar att Clinton stulit snärtiga fraser som ”tillhör” Obama, till exempel ”Yes, we can” och ”Fired up, ready to go”.

Obama vinner

Det är inte utan att man tycker synd om väljare som ett dygn innan vallokalerna öppnar inte får mer information än så ...

Man skulle också kunna se detta senaste utbrott av irritation som ett bevis för att skillnaden mellan kandidaterna är så liten att de de facto kan byta tal med varandra utan att någon märker det ...

Det är i princip givet att Obama vinner bägge valen i natt – och därför har såväl han som Clinton sedan flera dagar valt att kampanja i Texas och Ohio.

Det är i de två folkrika superstaterna avgörandet faller om två veckor.

Kanske ...