Lägsta stödet för Moderaterna på tre år

Publicerad 2013-03-03

Moderaterna når nya bottennivåer.

Bara 28,8 procent kan tänka sig att rösta på dem – det är det lägsta stödet för Moderaterna på tre år.

– Vi har mycket kvar att göra, säger Kent Persson (M) till Ekot.

Efter korvgrillning i Maramö väntar en rejäl uppförsbacke för Alliansen.

Förtroendet för Moderaterna är det lägsta på tre år, visar nya siffror från Svensk väljaropinion som Ekot har tagit fram.

"Vi måste ompröva vår politik"

28,8 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på Moderaterna, vilken är en minskning på 1,5 procentenheter.

– Vi har sett det här opinionsläget under egentligen hela hösten. Men det är klart att för oss och alla fyra allianspartier innebär det här opinionsläget att vi har mycket kvar att göra, säger Kent Persson, Moderaternas partisekreterare till Ekot.

Kent Persson menar att Moderaterna måste vända blickarna inåt och utveckla partiets politik.

– Det handlar om att vi ska pröva och ompröva vår politik. Väldigt mycket handlar ju om att kunna ge svar på de samhällsutmaningar som människor i dag ser, säger han.

De rödgröna och SD ökar

Siffrorna, som inte är statistiskt säkerställda, visar att läget för Alliansen är svårt. Folkpartiet minskar till 5,7 procent. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. Centerpartiet får 3,6 procent av väljarstödet, medan Kristdemokraterna får 3,9 procent, skriver Ekot.

– Det visar att alla fyra allianspartier har en hemläxa att göra. Vi behöver flytta fram positionerna var och en för sig, men också tillsammans, säger Kent Persson till Ekot.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ökar båda till 9,6 procent. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ökar till 5,9 respektive 32,1 procent.

Sammanvägning av siffror

En sammanställning visar att de rödgröna partierna skulle få 47,6 procent av rösterna om det vore val i dag. Detta kan ställas mot Alliansens 42 procent.

Svensk väljaropinion är ett index sammanställt av Novus för Ekot, där februarisiffrorna från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos vägs samman, skriver TT.