Massdöd bland kungskrabbor

Publicerad 2013-05-09

En udde på Lidingö utanför Stockholm har förvandlats till en krabbkyrkogård.

Ett 50-tal döda kungskrabbor ligger längs stenstranden.

– Man tror inte det är sant. De här håller ju till i Nordnorge, säger upphittaren Björn Hitterdahl.

Björn Hitterdahl, 28, skulle ha picknick med sina barn på Lidingö utanför Stockholm när han upptäckte en död kungskrabba på Fågelöuddes stenstrand. När de gick vidare längs vattnet såg de att stenstranden på Fågelöudde på Lidingö var full av döda krabbor. På sjöbotten låg ännu fler. Totalt rör det sig om minst 50 krabbkadaver.

– Det är helt sjukt. De ligger överallt. Man tror inte det är sant. De här håller ju till i Nordnorge, säger Björn Hitterdahl.

Ett mysterium

Matz Berggren, forskare i marinbiologi på Göteborgs universitet, blir förvånad när han ser bilderna på kungskrabborna. Enligt honom klarar sig inte kungskrabbor av Östersjöns salthalt, vattnet är alldeles för bräckt. Kungskrabbor trivs bäst i kalla salta vatten. Placeras de ut i Östersjön överlever de max en dag.

– Det måste röra sig om en dumpning. Någon måste ha slängt i dem, troligtvis döda. Jag ser att de inte har någon ryggsköld kvar, de måste ha ruttnat bort.

Kan vara brottsligt

Kungskrabbor köps framför allt in av restauranger och större festsällskap.

– Antingen är det någon haft en låda som blivit dålig och därför tippat dem. Eller så är det någon som har importerat levande och försökt få dem att växa upp här på något sätt, säger Matz Berggren.

– Men det är ju hummerpris på kungskrabbor. Så det är ju en ganska rejäl hacka som ligger i sjön.

Om krabborna dumpats i Östersjön rör det sig troligtvis om en brottslig handling.

– Det är främmande arter. Även om de är döda vet man inte vad de bär med sig. De skulle kunna bära på någon parasit, säger Matz Berggren.