7-åringen har vaknat ur koman

Publicerad 2012-09-09

Den 7-åriga flickan som tillsammans med sin 4-åriga syster överlevde massakern i Alperna har vaknat ur koman.

Hon fick svåra skallskador när hon attackerades av en eller flera gärningsmän och har därför hållits nedsövd.

Hon betecknas som ett nyckelvittne och polisen hoppas att hon ska berätta vad som hände i onsdags när hennes familjs bil besköts.

Ett 30-tal tungt beväpnade poliser står utanför universitetssjukhuset i franska Grenoble. Där inne har i dag läkarna väckt den 7-åriga flickan ur den konstgjorda koman som hon försatts i för att undvika hjärnskador.

Hon får lugnande och smärtlindrande mediciner och det kommer att dröja innan polisen kan förhöra henne.

- Hon är bättre och hennes tillstånd förbättras lite hela tiden. Hon kommer att kunna förhöras, men när är svårt att säga. Vi behöver grönt ljus från läkarna först, säger åklagaren Eric Maillaud till Reuters.

Flickans 4-åriga syster som överlevde dödsskjutningen genom att gömma sig under sin döda mors ben i bilens baksäte i åtta timmar har nu flugits hem till Storbritannien.

Hon reste med två nära släktingar, beväpnade poliser och två socialarbetare.

Mordet fortfarande en gåta

Motivet till morden - där en 50-årig man, hans 47-åriga hustru och 74-åriga svenska svärmor dog tillsammans med en fransk cyklist - är fortfarande en gåta.

Ledtrådar kan finnas i pappans bakgrund som ingenjör med hemliga uppdrag.

Nu ska franska utredare förhöra mannens kollegor.

Polisen har inte lyckats gripa någon misstänkt sedan den brittiska familjen och en svensk kvinna besköts i sin bil vid Annecysjön i de franska alperna i onsdagseftermiddag. Och de franska utredarna famlar än så länge i mörkret när det kommer till vilket motiv som ligger bakom massakern.

Jobbade för försvarsföretag

De fyra offren sköts med två skott vardera i huvudet och polisen tror att det kan ha varit ett beställningsjobb.

I går började brittisk och fransk polis tillsammans att söka igenom familjens hus i engelska Claygate i jakt på ledtrådar.

Samtidigt kommer allt fler detaljer kring pappans liv fram.

Brittiska Daily Mail avslöjar i dag att mannen, som var ingenjör, ingick i ett hemligt team som jobbade för ett av Europas största företag inom försvarsindustrin, Surrey Satellites Technology Limited.

Kollegorna ska förhöras

Företaget förvärvades 2008 av European Aeronautic Defence and Space, en paneuropeisk försvarsjätte, som har kontrakt med bland annat Kina och Ryssland.

Under veckan ska franska utredare förhöra mannens kollegor för att ta reda på om hans jobb kan ha gjort honom till måltavla för lejda mördare, skriver tidningen.

Företaget har efter mordet höjt säkerheten och sörjande personal har hindrats från att prata om tragedin.

Även Daily Mirror har grävt i den nu döde mannens yrkesliv och skriver att han på 1980-talet jobbade på ett nationellt forskningscenter där radioaktiva ämnen tillverkas.