Brittiska ambassaden i Iran stormad

Publicerad 2011-11-29

En grupp människor stormade på eftermiddagen den brittiska ambassaden i Teheran.

Enligt William Hague, brittisk utrikesminister, har personalen inte blivit tagen som gisslan under stormningen.

Den brittiska ambassaden i Teheran stormades i dag av hundratals människor.  Demonstranterna tände bland annat eld på Storbritanniens flagga och kastade ut dokument från fönstren, skriver the Independent.

Forcerade grindarna

Hundratals människor har under dagen deltagit i våldsamma protesterat utanför den brittiska ambassaden i Teheran– senare forcerade en grupp ambassadens grindar och tog sig in på ambassadområdet. Bland annat har brandbomber och stenkastning förekommit, rapporterar Reuters.

Oklart om ambassadpersonal

Enligt nyhetsbyrån Mehr lyckades ambassadpersonalen fly genom en bakdörr när byggnaden stormades, men den uppgiften är ännu inte bekräftad. Mehr rapporterade inledningsvis att sex personer hade tagits som gisslan, men har dragit tillbaka den uppgiften.

Enligt Reuters rapporterar nyhetsbyrån Fars att de sex britterna som sägs ha varit gisslan ska ha frigetts med hjälp av iransk polis.

Enligt den brittiske utrikesministern William Hague har ingen personal tagits som gisslan under stormningen.

– Det har varit förvirring runt var vissa av de anställda befann sig. Jag skulle inte använda ordet gisslan, säger Hague.

Även en brittisk ambassadbyggnad i norra Teheran har stormats, enligt Reuters. Där har demonstranterna bland annat kommit över hemligstämplade dokument.

Det brittiska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att de fördömer attacken mot ambassaden.

– Det har varit en invasion av ett stort antal demonstranter på vår ambassads lokaler, som bland annat har inneburit skadegörelse på vår egendom. Detta är fullständigt oaccebtabelt, och vi fördömer det, säger en talesman för UD.

Protest mot sanktioner

Protesterna började efter att Storbritannien förra veckan införde nya sanktioner mot Iran. Det iranska Väktarrådet godkände i går ett förslag som innebär att diplomatiska och ekonomiska förbindelserna med Storbritannien negraderas.

Brittiska medborgare i Teheran uppmanas att stanna inomhus, enligt AFP.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommenterar dagens attacker på twitter.

– Helt oacceptabla attacker på Storbritanniens ambassad i Teheran i dag, skriver han.

Även USA och Norge fördömer attacken mot ambassaden.