MARDRÖM UTAN SLUT

Publicerad 2011-03-23

Aftonbladets Kerstin Nilsson om tragedin på barnsjukhuset

RÄTTEGÅNG Det omstridda fallet där en barnläkare misstänks för dråp på en tre månader gammal flicka kommer att gå vidare till rättegång. Det har chefsåklagaren nu beslutat.

I två och ett halvt år har lilla

Linnéas föräldrar väntat på svar:

Varför dog deras dotter, bara fyra månader gammal, efter en rutinoperation?

I två år har den i dag 56-åriga barnläkaren väntat på att bli friad – eller fälld för dråp på lilla Linnéa.

Det är för länge.

På tok för länge.

Det är en mardröm utan slut.

KERSTIN NILSSON

Något lyckligt slut kan det aldrig bli – för någon. Alla inblandade är redan märkta för livet. Men det minsta man kan begära är att det kommer till ett avgörande så att såren, som fortfarande är öppna, kan börja läka.
 

Linnéas föräldrar, som fått ännu ett barn, en liten dotter, en lillasyster till Linnéa, som kräver och förtjänar hela deras uppmärksamhet, behöver ett svar, ett avslut, för att kunna gå vidare i livet.

Den kvinnliga barnläkaren, som är misstänkt och åtalad för dråp pålilla Linnéa, men hela tiden bedyrat sin oskuld, har under två år inte fått utöva sitt yrke.

– Jag har förlorat 19 månader av mitt liv, sa hon i en intervju i oktober förra året.
 

Nu har hon förlorat fem månader till. Och fler kommer det bli innan den nu beslutade rättegången väl blir av.

Om den blir av.

– Jag kommer att begära en överprövning av åklagarens beslut att driva åtalet vidare till rättegång, säger hennes advokat Björn Hurtig.

I ett år, sedan åtalet väcktes, har alla väntat på rapporten från den norska specialist, Jörg Mörland, som för Rättsliga rådets räkning utrett om det går att slå fast att Linnéa verkligen dog av en överdos av narkosmedlet tiopental, som åklagaren hävdar att barnläkaren injicerat.

Nu har rapporten äntligen kommit – men är någon klokare för det?

Nej, inte särskilt.
 

Chefsåklagare Peter Claesson anser uppenbarligen att rapporten stöder hans linje – att barnläkaren är skyldig till dråp – eftersom hani går beslutade att driva åtalet till rättegång.

Björn Hurtig anser att rapporten stöder barnläkaren och menar att den pekar på alternativa förklaringar till Linnéas död.

För Linnéas föräldrar och barnläkaren fortsätter mardrömmen.