Flera miljoner vaccindoser blir över

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-15

Värda en halv miljard kronor – staten vill ha nytt avtal

Minst åtta miljoner doser vaccin blir över.

De är värda en halv miljard kronor.

Nu försöker myndigheterna omförhandla avtalet.

Två av tre svenskar – sex miljoner – har hittills vaccinerat sig mot svininfluensan. Det har haft effekt på smittspridningen. Förra veckan rapporterades endast fem bekräftade fall till Smittskyddsinstitutet.

Sverige har fått totalt nio miljoner doser vaccin. Ytterligare en miljon kommer att levereras.

Vill inte slänga i onödan

– Vid tio miljoner doser skulle det vara ett uppehåll i leveransen. Vi behöver ju inte alla doserna nu, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Men Sverige har beställt och förbundit sig att betala för 18 miljoner doser – två för varje svensk. Varje dos kostar 64,40 kronor.

Vad gör vi med de åtta miljoner doser som vi just nu inte behöver?

– Vi håller på att diskutera med leverantören om vi måste betala för dessa doser och vad vi ska göra med dem så att vaccinet inte måste slängas i onödan, säger Anders Tegnell, smittskyddsläkare på Socialstyrelsen.

”Räknar med andra våg”

Om en månad – i mitten av februari – ska parterna vara överens.

Vilka alternativ diskuterar ni?

– Olika, men vi måste ha en fortsatt beredskap inför hösten, om det visar sig att vaccinet inte skyddar längre. Vi räknar med att det kan komma en andra våg av influensan i höst. Då får vi ta ställning till om vi ska erbjuda ytterligare en dos och då behöver vi fler av de 18 miljoner doser som vi har beställt, säger Anders Tegnell.

Följ ämnen i artikeln