Lyssnaren kommer aldrig nära Stenson

Uppdaterad 2014-08-01 | Publicerad 2014-07-31

Henrik Stenson.

Henrik Stenson är en av vår tids största golfspelare.

Men hans sommarprat är en dubbelbogey.

Stenson peggar upp och tar lyssnarna till en tävling i Dublin 2001. Några veckor tidigare hade han vunnit sin första tävling på europatouren. Ändå låser sig allting.

Bollarna går rakt ut i skogen, huvudet brinner. Henrik Stenson kliver av efter halva rundan.

Där och då har han ingen aning om att han framöver ska vinna VM i matchspel, avgöra Ryder Cup, tilldelas Jerringpriset, bli den första spelaren att vinna FedExCup och Race to Dubai under samma år. Samt rankas trea i världen.

Griper inte tag i lyssnaren

Här och nu har lyssnarna ingen aning om detta sommarprogram snart är out of bounds. Okej, det är tydligt att Henrik Stenson är helylle. Han framstår som en av PGA-tourens mest genuina personer och en sådan som alla gillar.

Men. Som sommarvärd funkar han helt enkelt inte. Man kan förlåta att han läser stelt och rakt från manus, det gör de allra flesta.

Problemet är att manus bara är en rak berättelse med olika ögonblicksbilder ur karriären och livet, sällan med någon typ av fördjupning.

Som lyssnare kommer man aldrig riktigt nära. Det betyder inte att Stenson måste berätta om familjetragedier och sexfester för att beröra. Det är bara så att programmet inte griper tag i en.

Potentiellt stor berättelse slarvas bort

Symptomatiskt nog är det just när han vågar gestalta som det blir intressant. Framför allt när han pratar om caddies, golfproffsens assistenter som följer dem varje dag, 30 veckor om året. Hyllningen till Stensons egen ex-caddie – legendaren Fanny Sunesson – är hur fin som helst.

Stenson berättar också hur vissa spelare behandlar sin caddie som boskap. Hur de struntar i att lyssna på dem eller när de tvärtom gör det och det för ovanlighetens skull blir fel.

Sommarpratare har också en typ av caddie, nämligen producenten. Kanske var det Stenson som inte synkade med sin vapendragare, kanske var det tvärtom.

I vilket fall har en potentiellt stor berättelse delvis slarvats bort.