Berör även i radioformat

Publicerad 2014-08-01

Hon är 86 år och blind på ena ögat.

Ändå ser hon världen klarare än de flesta.

Gunilla Palmstierna Weiss.

Gunilla Palmstierna-Weiss föddes in i överklassen, men skenet bedrar. Föräldrarna skildes när hon var fyra och hon hamnade i ett fosterhem. Några år senare lekte hon Wilhelm Tell med sin storebror och förlorade synen på ena ögat.

Som tolvåring lurade hon döden när andra världskriget bröt ut och Tyskland invaderade Holland, där hon då bodde.

Palmstierna-Weiss växte upp som krigsbarn och är i dag en världsberömd scenograf. Resan beskriver hon i sina hyllade memoarer från förra året.

Optiskt minne

Storyn berör också i radioformat, även om Palmstierna-Weiss berättar lite för lite om lite för mycket.

Men det är klart. Har man överlevt kriget, jobbat med Ingmar Bergman, demonstrerat sida vid sida med Ulrike Meinhof och vunnit en Tony Award. Ja, då är det svårt att avgränsa sig.

Hur blev hon en världsscenograf? Med hjälp av sitt optiska minne. Allt hon minns ser hon i bilder och hon ser ofta inte verkligheten som den är. Gränserna till fantasin suddas ut.

Trots framgångarna har Palmstierna-Weiss ofta ifrågasatts på grund av sitt kön. Med eld i rösten berättar hon om när hon efter en succéföreställning med maken, dramatikern Peter Weiss, fick frågan om hon inte skulle sluta jobba och enbart ta hand om sin man.

Men hon gav aldrig med sig. Hon stretade emot och banade därmed väg för många kvinnor i branschen efter henne.

Angriper kulturpolitiken

Vid 86 års ålder har hon fortfarande inte tappat glöden. I slutet av programmet angriper hon vår kulturpolitik.

Hon påminner om kulturens roll i krigsdrabbade och totalitära samhällen. Hur konsten har skapat en dold frizon och ett aktivt motstånd.

”Ett land som inte satsar på sin historiska och nyskapande kultur är ett land som fråntar sina medborgare dess bakgrund och framtid”, säger hon och fortsätter:

”Det blir ett manipulerbart land”.

Låt oss hoppas att våra kulturpolitiker lyssnade.