Efter dubbelduellerna - Löfven röt till

Publicerad 2015-01-14

Jobben, skolan - och fula knep.

Efter onsdagens dubbeldebatter röt Stefan Löfven till och anklagade Alliansen för att fokusera på "spel och taktik" istället för sakfrågor.

– Det är för låg nivå, säger han till Aftonbladet.

Debatt - gånger två.

Under morgonen möttes de åtta partiledarna i Riksdagen för årets första drabbning.

Strax efter klockan 21 på kvällen fanns statsminister Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra (M) på plats i i Svt:s Aktuellt för att fortsätta debatten.

Natomedlemskap, jobben och skolan stod högst på agendan - men det parlamentariska läget genomsyrade nästan alla ämnen.

"Nya skattesänkningar"

Löfven inledde med att säga att regeringen hade en rad åtgärder, bland annat satsningar på järnväg och upprustning av miljonprogrammen, i budgeten som fälldes.

– De röstade ni bort, sa han till Anna Kinberg Batra.

Kinberg Batra kontrade med att det inte finns några nya jobb i de reformer som Löfven räknade upp.

– Vi har fler än någonsin som jobbar i Sverige i dag. Vi ser en bred jobbtillväxt i dag och den behöver stärkas. Den riskerar att försvagas om regeringen fortsätter med sin vänsterpolitik, sa Anna Kinberg Batra.

– Ert huvudnummer är som vanligt skattesänkningar. Det var som Dagens Industri skrev: Du hann vara partiledare en halvtimme - sedan kom nya skattesänkningar, kontrade Stefan Löfven.

Ilsknade till mot Alliansen

Även frågan om skolan och betyg blev till slut en fråga om regler och praxis.

M vill införa betyg från årskurs fyra och verkar få med sig en majoritet i riksdagen. Regeringen är emot, men på frågan om Stefan Löfven skulle genomföra riksdagens beslut svarade statsministern ja - något han utvecklade när Aftonbladet mötte honom efter debatten.

– Vi följer riksdagens beslut, men vi är inte där än. Jag tycker det är viktigt att ta tiden och resonera igenom den här frågan. Vad är det för idé att, som förra regeringen göra, skicka ut frågan till remissinstanser som samtliga svarar nej men ändå frösöka genomföra förslaget. Då är det ideologisk blindhet helt enkelt, säger han.

Löfven kommenterade även Centerledaren Annie Lööfs budgetutsepel. Lööf vill att Alliansen ska vänta in regeringens vårproposition innan de bestämmer om de ska lägga en gemensam Aliansbudget eller en per parti.

Något som fick statsministern att ryta till.

– Här har vi en opposition som mest ägnar sig åt spel och taktik - och det är intressant. De säger att de ska vänta till sista stund innan de bestämmer sig. Det är tydligen det mest intressanta för dig och det är för låg nivå, säger Stefan Löfven.

Kinberg Batra: "Stark opposition"

En anklagelse som Anna Kinberg Batra viftar bort:

– Det parlamentariska läget är så att Stefan Löfven har störst underlag med sina röda och gröna kollegor. Så ser väljarnas beslut ut, och så ser också riksdagen ut. Vi i Alliansen är nu i opposition, då är vårt nästa steg att invänta vad regeringen lägger för förslag och sedan kritisera det som borde vara annorlunda, säger hon till Aftonbladet.

Efter att regeringen och Alliansen ingick decemberöverenskommelsen har kritik kommit från flera håll om att uppgörelsen är odemokratisk - och förhindrar ett reellt oppositionsarbete.

Anna Kinberg Batra menar tvärtom att oppositionen står stark.

– Mitt jobb är att leda den oppositionen mot Stefan Löfven, där jag ska visa väljarna varför Sverige behöver en annan ekonomisk politik. Jag kommer att rösta emot många av regeringens förslag, beroende på hur många som kommer. Vi ska ha dueller och omröstningar precis som vanligt. Det som är ovanligt är det kaos som inträffade i höstas. Vi har nu hittat former för att undvika en sådan situation igen.