Fick mejl från Volvo - bytte biljämförelse

Publicerad 2016-04-13

Då: Tesla - nu: Volvo

Magdalena Andersson jämförde svensk ekonomi med en nyproducerad Tesla.

Då skickade Volvo ett mejl med önskan att hon skulle byta liknelse.

Idag jämförde finansministern i stället svensk ekonomi med en ny Volvo V90, rapporterar Svenska Dagbladet.

I ett tal innan jul jämförde finansminister Magdalena Andersson (S) svensk ekonomi med "en nyproducerad Tesla".

Svenska Dagbladet har fått tillgång till ett mejl som skickades av Anders Kärrberg, ansvarig för myndighetsrelationer på Volvo Cars, till finansdepartementet efter talet.

Kärrberg skrev att det är glädjande att det går bra för svensk ekonomi men att Magdalena Andersson borde jämföra läget med en Volvo-bil. "En jämförelse med Volvo Cars hade varit lämpligare" skriver han enligt tidningen.

I dag jämförde hon med Volvo

När Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten i dag sa hon återigen att Sveriges ekonomi är stark. Men denna gången bytte hon liknelse, och jämförde istället läget med Volvo V90, precis som Anders Kärrberg önskat i mejlet.

– Jag tycker fortfarande att en Tesla är en bra liknelse men Volvo Cars har just lanserat en ny modell, V90, och Volvo går väldigt bra och är en starkt bidragande faktor till ökade exportintäkter. En Volvo V90 är ingen dålig liknelse, säger Magdalena Andersson till tidningen.

För Aftonbladet utvecklar Magdalena Andersson resonemanget:

– Jag tar inte intryck av ett enskilt mail, men jag har tagit intryck av de stora de stora exportframgångar som Volvo och många andra svenska företag har haft.

Är Volvo en lämpligare liknelse än Tesla?

– Tesla är fortfarande lämpligt, Volvo är också en lämplig liknelse och det finns många fler lämpliga liknelser som jag kommer att använda, säger Magdalena Andersson.

Följ ämnen i artikeln