Förment solidaritet med tunisiska folket

Publicerad 2016-02-29

Replik från SD på Christofer Fjellerns (M) debattartikel om flyktingmottagandet

REPLIK. Christofer Fjellners (M) angrepp i frågan om importlättnader för tunisisk olivolja visar tydligt att han antingen saknar de mest grundläggande kunskaper om rådande migrationsströmmar eller cyniskt försöker maskera sina verkliga motiv och argumentera på ett ohederligt sätt genom att ställa upp falska premisser.

Enligt Council of Foreign Relations kom den stora majoriteten av flyktingarna från Afrika under 2015 års migrationskris via subsahariska Afrika och länder som Eritrea, Somalia, Sudan och Gambia.

Fjellner får gärna förklara hur migrationsströmmarna från exempelvis Eritrea skulle minska därför att tunisiska olivoljeproducenter får en gräddfil till den europeiska livsmedelsmarknaden.

Dessutom sker lejonparten av migrationen till EU i nuläget via den västra balkanrutten, det vill säga på behörigt avstånd från tunisiska olivoljeproducenter.

Vi ifrågasätter Fjellners förmenta solidaritet med det tunisiska folket och menar att hans yttersta motiv till dessa importlättnader är att kratta manegen för frihandelsavtal mellan EU och Tunisien, vilket i nuläget skulle leda till att den tunisiska marknaden översvämmas av europeiska produkter tillverkade med överlägset effektiva metoder, vilket skulle tränga undan inhemska tunisiska produkter.

Åtgärder och förslag som detta är ett sätt att binda länderna i EU:s närområde närmare EU och ett led i försöken att skänka legitimitet åt den federala statsbildning som EU-projektet de facto är.

En utveckling som i allra högsta grad är negativ för varje enskilt medlemslands självbestämmanderätt.

Peter Lundgren

Europaparlamentariker (SD)
Kristina Winberg

Europaparlamentariker (SD)

Följ ämnen i artikeln