Läkare stängs av – använde sovjetisk metod

Publicerad 2016-09-20

Prisades för sina studier så sent som förra året

Läkaren använde en sovjetisk metod från 1950-talet för att behandla benbrott.

Så många som 37 patienter uppges ha skadats.

Nu har läkaren stängts av och behandlingen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Ilzarov-metoden.

Den så kallade Ilizarov-metoden utvecklades i Sovjetunionen på 1950-talet.

Den går ut på att genomborra de trasiga benbitarna i ett benbrott med tunna ståltrådar som sedan spänns mot ringar utanför kroppen. Detta används istället för gips.

Metoden har använts på över 500 patienter på ortopedkliniken på Skaraborgs sjukhus i Skövde, uppger sjukhuset i ett pressmeddelande.

49 av fall har anmälts, och 37 av dessa patienter ska ha drabbats av allvarliga vårdskador. Samtliga anmälda fall är operationer utförda av samma läkare.

Det visar den granskning som sjukhuset själva låtit göra under ledning av överläkare och professor Olle Svensson som kallats in från Umeå universitet.

Kritik även mot journaler och mediciner

– En sak som förvånat mig är att man inte reagerat från IVO. Det ska ha funnits flera anmälningar, säger professor Olle Svensson på den presskonferens som sjukhuset höll under tisdagen.

Samtidigt ger han inte handläggarna skulden utan anmärker på att det regelverk som används har sina brister. Han säger också att han tycker att det är bra att sjukhuset tagit tag i problemet, men han är fortfarande mycket kritisk mot till det som hänt.

– Jag tror man använt för vida indikationer på när man kan använda den här metoden. Kollegorna har brunnit för den här metoden och har använt den något vårdslöst, säger han.

Metoden använd för mycket svåra frakturer där många mjukdelar är berörda, men Olle Svensson menar att den överanvänts och i onödan på Skaraborg. Olle Svensson framför även kritik mot journalerna, som han menar är svåra att tyda, och mot att såväl antibiotika som starka smärtstillande mediciner använts i stora mängder.

Han tror också att ett av skälen till att behandlingen kunnat fortsätta att användas beror på dålig kommunikation.

– Man måste kunna prata med varandra på ett oemotionellt och bra sätt, men det har man inte gjort, säger han.

Slutar med metoden

Sjukhusets representanter ser allvarligt på vad som hänt och ber samtliga drabbade om ursäkt.

– Det vi kan konstatera är att vi har brustit i våra rutiner och att detta har inneburit onödigt lidande för våra patienter. Vi är mycket ledsna för vad som hänt och vill be om ursäkt och beklaga att patienter har kommit till skada. Vi kommer nu lämna utredningen till IVO för vidare hantering, säger Marga Brisman, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus, i ett pressmeddelande.

Den kritiserade Ilizarov-metoden har inte använts på sjukhuset sedan 2014, och enligt Marga Brisman kommer man troligen att upphöra helt med att använda den.

"Direkt missvisande" säger läkaren

Enligt Skaraborgstidningen användes operationsmetoden för första gången år 2002 men anmäldes först under 2016 av kollegor till den läkare som nu stängts av. Han stängdes av den 8 september.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som tagit emot anmälan, har ännu inte kommit med ett utlåtande.

Det är den avstängda läkaren som ska ha varit drivande i att införa metoden på sjukhuset, men den ska även ha använts av andra läkare.

I en skriftlig kommentar till TT avfärdar den avstängde läkaren den externa granskningen som "direkt missvisande".

"Granskaren avslöjar personliga tyckanden som saknar både motivering och referenser till vad som hänt", skriver läkaren i sin kommentar.

Han ska ha kontaktat Läkarförbundets jurister och kommer begära att en ny granskning görs.

Läkaren ska även ha prisats så sent som förra året av Svensk ortopedisk förening med 25 000 kronor för sina studier kring den nu ifrågasatta metoden, uppger TT.

"Årets stipendiemottagare är ett föredöme", konstaterades det då i motiveringen.