Nödläge och stödpaket planeras i Japan

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-04-06

Efter att ha pressats i veckor planerar Japans regering att utropa nödläge på grund av coronaviruset. Premiärminister Shinzo Abe flaggar också för ett stort stimulanspaket som ska mildra de negativa konsekvenserna för världens tredje största ekonomi.

Japan hade på måndagen närmare 3 900 bekräftade fall av coronasmittade runt om i landet – långt färre än många andra länder i världen. Men antalet smittade fortsätter att stiga och experter och parlamentsledamöter har legat på regeringen om att införa tuffare restriktioner för att bromsa spridningen av viruset.

Särskilt är det utvecklingen i huvudstaden Tokyo som oroar – där över tusen fall av smittade har upptäckts.

Delar av landet

Och efter att ha träffat en rådgivande expertpanel meddelar premiärminister Shinzo Abe nu att regeringen planerar att utropa nödläge, kanske redan under tisdagen. Det kommer dock bara att omfatta de delar av landet där smittan sprider sig som snabbast. Det handlar om prefekturerna Tokyo, Osaka, Kanagawa, Saitama, Chiba, Hyogo och Fukuoka, uppgav Abe på en pressbriefing enligt The Japan Times.

– Det (nödläget) beräknas pågå i en månad, sade Abe till journalisterna.

– Det är till för att säkerställa att sjukvårdssystemet förblir intakt och för att be folket att samarbeta ännu mer för att undvika kontakt med varandra för att minska antalet smittade så mycket som möjligt.

Nödläget gör att myndigheterna i de sju prefekturerna kan införa restriktioner som är tänkta att bromsa smittspridningen. Det kommer dock att handla om mildare åtgärder än de stora nedstängningar som andra länder har vidtagit. Guvernörer i drabbade områden kan exempelvis be – men inte beordra – invånare att stanna hemma.

Stort stimulanspaket

Det anses vara oundvikligt att ekonomin kommer att drabbas hårt. Därför planeras också omfattande ekonomiska åtgärder för att minska de negativa effekterna av virusutbrottet.

Regeringen föreslår ett stimulanspaket värt omkring 108 tusen miljarder yen (motsvarande omkring tio tusen miljarder kronor), enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Det inkluderar bland annat över sex tusen miljarder yen i kontantutbetalningar till hushåll.

– Det är värt 20 procent av BNP, det saknar motstycke, säger den japanske premiärministern.