Oklarheter kring Putins tal-miss

Publicerad 2022-02-24

Tidigt i morse publicerade Kreml en video där Vladimir Putin meddelar att Ryssland invaderar Ukraina.

Den ryska oppositionstidningen Novaya Gazeta menade att talet spelades in redan i måndags, enligt metadata.

The Guardian motbevisar nu uppgifterna, och menar att Novaya Gazeta laddat ner fel fil.

Följ ämnen
Ukraina

I morse publicerade Kreml en video där Putin berättar att han inleder en invasion av Ukraina.

Ryska medier rapporterade att metadata visade att filmen spelades in redan i måndags. Den ryska tidningen Novaya Gazeta har laddat ner videon från Kremls hemsida, och enligt dem visar att metadata visar att videofilen skapades klockan 19.00 den 21 februari, tre dagar innan filmen publicerades.

Likheterna mellan videorna hade redan väckt flera frågor.

Men nu motbevisar The Guardian uppgifterna. Enligt deras korrespondent Andrew Roth kommer nu nya analyser som visar motsatsen, och att det är troligt att Novaya Gazeta har analyserat fel fil.

Tidigare förinspelat

Det är inte första gången frågan om metadata har spökat de senaste dagarna.

I fredags delade Denis Pushilin, som är separatistledare i de utbrytarstaten Donentsk, en video på Telegram där han sa att en massevakuering av Donatsk har organiserats. Kort därefter kom liknande besked från Luhansk.

Men när CNN laddade ner videorna från Telegram visade analyser att de var inspelade redan på onsdagen, två dagar tidigare.

Generaldirektörens vädjan

Jan Hallenberg, som är forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, menar att Putins agerande skakar hela det europeiska säkerhetssystemet i grunden.

– Ingenting av den här nivån har inträffat i Europa sedan 1945. Det är en systemskakande och systemkrossande auktion han har ägnat sig åt, och det har ingen betydelse för honom, att det uppfattas såhär.

När han vaknade till beskedet i morse var han inte överaskad, men förfärad.

– Det här visar hur farligt det är att ha en person som är så mäktig i så många år som har kärnvapen i så många år, i ett land som har kärnvapen. Det leder till uppenbart betydande risker för drastiska åtgärder.

Rysslands invasion i Ukraina fördöms av omvärlden. I samband med att Putins tal publicerades riktade FN:s generalskreterare direkt till Rysslands president.

”I mänsklighetens namn, ta tillbaka dina trupper till Ryssland. Den här konflikten måste få ett slut omedelbart.