Varnar: Etiopien på väg att bli som Rwanda

Uppdaterad 2021-11-18 | Publicerad 2021-11-17

Konflikten i Etiopien eskalerar snabbt.

Tigreanska styrkor närmar sig huvudstaden Addis Abeba och premiärministern uppmanar människor att beväpna sig.

Nu kommer varningen: utvecklingen kan leda till folkmord.

Konflikten mellan den etiopiska regeringen och framförallt Tigreanska folkets befrielsefront, TPLF, har pågått i över ett år, men intensifierades i snabb takt under november.

Från att i huvudsak ha utspelat sig i Tigrayprovinsen i norra Etiopien har TPLF vunnit mark i grannregioner, och rebellstyrkan närmar sig nu huvudstaden Addis Abeba.

Samtidigt har premiärministern Abiy Ahmed, som belönades med Nobels fredspris 2019, uppmanat befolkningen i Etiopien att beväpna sig.

”Det är varje etiopiers plikt att dö för Etiopien”, skrev Ahmed i början av november i ett inlägg på Facebook som plattformen sedan tog bort.

I inlägget manades folket också att ”begrava fienden i blod” och dö för sitt land.

Demonstration i Addis Abeba till stöd för premiärministern Abiy Ahmed och landets militär.

FN-larm duggar tätt

Parallellt med att retoriken hårdnar duggar också FN-larmen tätt.

Drygt två miljoner människor har redan flytt från Tigrayregionen, antingen till andra platser i landet eller till grannländer.

Den blockad som regeringen infört kombinerat med att TPLF beslagtagit humanitär hjälp har lett till att över fem miljoner människor bedöms ha svårt att säkra mat för en längre tid.

En halv miljon människor befinner sig i direkt svält. I september visade mätningar att en femtedel av alla barn under fem år i de krigsdrabbade områdena var undernärda.

Etiopisk militärparad.

De som befinner sig i Tigrayregionen och närliggande områden har mycket svårt att få förnödenheter, sjukvård och annan hjälp. FN:s humanitära kontor OCHA uppgav i måndags att 364 lastbilar med förnödenheter väntat på tillåtelse att komma in i Tigrayregionen sedan 18 oktober.

Dessutom slog en rapport från FN i början av november fast att krigsbrott, sexuellt våld, och brott mot mänskligheten har begåtts av alla aktörer i konflikten, som i sin helhet beskrivs vara präglad av ”extrem brutalitet”.

Rök efter ett flyganfall i Mekele, huvudstad i Tigrayprovinsen.

”Liknar Rwanda”

– Det här liknar Rwanda, säger Patricia Haslach, USA:s tidigare ambassadör till Etiopien, till New York Times, och syftar på det folkmord som bland annat USA misslyckades att stoppa i landet under 1990-talet.

Många bedömare pekar nämligen på att stormakten i väst är det land som med mest tyngd kan sätta stopp för konflikten, som annars riskerar att destabilisera hela Afrikas horn.

USA har länge setts som allierad till Etiopien och har hittills pressat landet ekonomiskt genom att utesluta Etiopien från det lukrativa handelsavtal som länderna haft, där Etiopien kunnat exportera varor nästintill tullfritt.

Sanktioner har också införts mot Eritrea som strider tillsammans med den etiopiska armén mot TPLF.

Ababa, 25, från Tigrayprovinsen med sin sexmånaders bebis, Wegahta, som lider av svår undernäring.

”Alla varningslampor lyser”

Just nu befinner sig den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken på Bidenregeringens första statsbesök i regionen och trots att frågorna på agendan var tänkta att handla om klimatet riktas nu allt fokus mot Afrikas största konflikt.

Fler sanktioner från USA:s håll kan vara att vänta. Röster har också höjts för att USA ska bidra militärt till en fredsbevarande styrka i området.

– Jag vill inte gärna vara alarmist, men alla varningslampor lyser rött vad gäller Etiopien just nu, och vi använder inte alla verktyg i lådan, säger Cameron Hudson, tidigare chef för Afrikafrågor i Obamaregeringens nationella säkerhetsråd, till NYT.

Anthony Blinken under ett möte i Kenya.

Blinken själv sa vid en pressträff inför sin Afrikaresa:

– Jag är väldigt orolig för att Etiopien ska implodera givet vad vi ser i Tigray, men också eftersom konflikten ökar mellan olika styrkor och olika etniska grupper.

Ett fragmenterat Etiopien skulle enligt Blinken ”vara förödande för det etiopiska folket, men också för länderna i regionen”.