Juristen: Britney hade varit friare i Sverige

Hanna Schück/TT

Publicerad 2021-08-07

Britney Spears kamp för att bli fri från förmyndarskap har engagerat många världen över, i Sverige är regelverket annorlunda. Arkivbild.

Britney Spears kamp för att bli fri från sin fars stränga förmyndarskap har skapat stora rubriker. Under senaste året har #freebritney-rörelsen vuxit sig starkare och popstjärnans tvist med pappan intensifierats.

Men hur ser det egentligen ut i Sverige? Kan någon hamna i Britneys situation?

Få har nog undgått den 39-åriga popstjärnans kamp för att återfå kontrollen över sitt liv. 2008 sattes Britney Spears under sin far Jamie Spears förmyndarskap, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem.

Förmyndarskapet styr dels över henne som person, dels över hennes tillgångar. I ett uppmärksammat tal i rätten berättade sångerskan att hon hindras från att gifta sig med sin pojkvän samt att hon stoppats från att ta ut sin spiral och därför inte kan skaffa barn. Hon har också uppgett sig behandlas med det starka läkemedlet litium mot sin vilja.

Enligt Kalle Larsson, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner, är det inte tillåtet att behandla någon på samma vis i Sverige.

Den som har förvaltare i Sverige kan fortfarande träffa den man vill, rösta, ingå äktenskap och göra egna medicinska val.

– Föräldrabalken har sådana tydliga regleringar om att det som anses strikt personligt för den enskilde, det får inte en god man eller förvaltare besluta om. Sedan finns det annan lagstiftning som kan vara jätteingripande, tvångsåtgärder som exempelvis lag om psykiatrisk tvångsvård, säger Kalle Larsson.

”Krävs ganska mycket”

Han tycker att det är svårt att säga något generellt om vilka personer som får förvaltare, men det krävs ganska mycket, anser han. Behovet kopplas till sjukdom, psykisk störning eller missbruk. Vissa har arbete och betydande förmögenhet samtidigt som andra saknar inkomst.

– Jag hade ett fall där en ung person gick runt och tecknade, eller blev pålurad mellan 20 och 40 nya mobilabonnemang varje dag, och hade såklart varken behov dem eller förmåga att betala.

Det kan också vara en person som är så snäll att den blir lurad av alla.

– Det kanske är känt att man kan få pengar av Pelle på stan, men Pelle har inte råd med egen mat. Det kan vara inom familjen där något barn eller barnbarn utnyttjar sin snälla mamma så till den grad att mamma varken har mat, bostad eller något annat förutom växande skuldsättning.

Starkt ingripande

Trots att vissa delstater i USA tillåter betydligt större inskränkningar, är ett svenskt förvaltarskap en starkt ingripande åtgärd, menar förbundsjuristen. Därför prövas förvaltarskapet varje år av överförmyndaren och när som helst kan man begära att det ska upphöra, så får rätten pröva saken.

TT: Är det vanligt att man försöker bli av med sin förvaltare?

– Vissa gör allt de kan för att bli av med sitt förvaltarskap, sedan finns det de som inte förstår att de har förvaltare eller inte bryr sig. Eller så är de tacksamma.

Det förekommer att förvaltarskap upphör eller att man går från förvaltarskap till godmanskap, när personen kan ha lärt sig saker eller blivit frisk. Finns inte behovet ska förvaltarskapet upphöra.

Bygger på samtycke

Desto lättare tycker han att det är att urskilja gruppen för godmanskap. Ofta är det personer med demens eller annan nedsatt förmåga som varken kommer ihåg eller ser när de behöver basala saker.

– Men godmanskap bygger på samtycke, vägrar man det och säger “nej, mina räkningar betalas automatiskt”, fast personen blivit vräkt, då krävs det ofta förvaltarskap.

I Britney Spears fall har intressekonflikten mellan henne och pappan blivit tydlig.

TT: Försöker man undvika att ha en anhörig i den här rollen?

– Om huvudmannen har önskemål ska man gå ganska hårt på det om personen i sig är lämplig. Man gör en lämplighetsprövning. Sedan brukar väl vi som jobbar med överförmyndarfrågor säga att det i många fall kan finnas intressekonflikter, så att i många fall kan det vara lämpligt med en utomstående, men därmed inte sagt att det alltid är olämpligt. Huvudmannens bästa är det centrala.