Vaccin effektivt mot livmoderhalscancer

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-10-01

Att vaccinera sig mot humant papillomvirus (hpv) i unga år minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer med 88 procent.

För första gången går det att visa att det hpv-vaccin som ges till svenska flickor i mellanstadieåldern resulterar i betydligt färre fall av livmoderhalscancer. Effekten av vaccinet överraskade till och med forskarna.

– Det var en dramatisk skillnad, säger professor Pär Sparén.

Det är forskare vid Karolinska institutet som har analyserat 1,7 miljoner kvinnor, var av drygt 500 000 hade vaccinerats mot humant papillomvirus (hpv), det vill säga det sexuellt överförbara virus som orsakar livmoderhalscancer. De flesta i studien, men inte alla, vaccinerades före 17 års ålder.

Deltagarna följdes sedan i snitt elva år. Nitton vaccinerade kvinnor utvecklade cancer. Motsvarande siffra bland de ovaccinerade var 538. En slående skillnad, med andra ord.

– Effekten var större än vad vi trodde, säger Pär Sparén, professor i medicinsk epidemiologi och ansvarig för studien som publiceras i New England Journal of Medicine.

Den efterföljande analysen visar att en hpv-vaccination innebär en riskminskning på hela 88 procent om kvinnan vaccineras före 17 års ålder, medan en vaccination mellan 17 och 30 års ålder innebär en halverad risk för livmoderhalscancer.

Förbättrat vaccin

Cancer i livmoderhalsen (cervix) är en cancerform som varje år drabbar runt 550 kvinnor i Sverige.

Vaccination mot hpv för flickor ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2010. Vaccinet har utvärderats tidigare, men eftersom det tar förhållandevis lång tid för cancer att utvecklas har dessa studier enbart undersökt förekomsten av förstadier till cancer.

– Det är en väsentlig skillnad eftersom förstadier är just förstadier. De är inte dödliga, även om de kan utvecklas till cancer. Livmoderhalscancer är per definition en invasiv cancer och en mycket aggressiv sådan som sprider sig i blodbanor och lymfkärl, säger Pär Sparén.

Humant papillomvirus överförs sexuellt, varför en eventuell vaccination helst bör göras innan kvinnan blir sexuellt aktiv. Det finns flera varianter av detta virus, varav 12–13 olika typer räknas som onkogena, det vill säga att de orsakar cancer. Två av dessa, hpv 16 respektive 18, är extra vanliga och tros ligga bakom 70 procent av all livmoderhalscancer.

– Därför var en skyddseffekt på hela 88 procent lite överraskande, säger Pär Sparén.

De kvinnor som ingick i studien fick ett vaccin som var riktat mot dessa två hpv-typer (16 och 18) samt två typer som orsakar könsvårtor (kondylom).

– Det skulle kunna förklara de 19 kvinnor som trots vaccination drabbades av cancer, att de blivit infekterade med en annan hpv-typ än det vaccinet skyddar mot. Förra året introducerades dock ett vaccin, som skyddar mot sju hpv-typer samt två typer som orsakar kondylom. En annan förklaring skulle kunna vara att de redan var infekterade när de vaccinerades. Det är nästa steg, att typa dessa 19 cancrar och se efter, säger Pär Sparén.

Utrota cancer

Från och med augusti erbjuds även pojkar i årskurs 5 hpv-vaccination i Sverige, eftersom humant papillomvirus också kan orsaka svalg-, penis- och analcancer. Män som har sex med män är extra utsatta, och det faktum att pojkar vaccineras kommer i förlängningen också att gynna flickorna.

– Männen fungerar som vektorer som för smittan vidare. Precis som för det nya coronaviruset handlar det om att få ner smittspridningen och det så kallade R-talet. Om vi får ner R-talet bland de yngre, kommer viruset inte att reproducera sig bland de äldre, eftersom äldre inte byter partner alls lika ofta, och om vi får ner det tillräckligt mycket skulle vi i princip kunna utrota livmoderhalscancer, säger Pär Sparén.

Följ ämnen i artikeln