Många har högt blodtryck – trots behandling

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2021-06-19

Så kallad maskerad hypertoni är ett underskattat problem, anser forskare.

Många svenskar har ett för högt blodtryck, trots att de får blodtryckssänkande mediciner. Så kallad maskerad hypertoni är ett underskattat problem, konstaterar forskare.

En av tre svenskar som får blodtryckssänkande behandling har ändå ett förhöjt blodtryck när det mättes på mottagningen. Och när mätningen gjordes över ett helt dygn i hemmet, hade mer än hälften ett för högt blodtryck.

Det visar en undersökning som bygger på uppgifter från forskningsdatabasen Scapis, som är framtagen med stöd av Hjärt-lungfonden.

”Det är ett stort problem att personer som lever med högt blodtryck inte får tillräcklig behandling”, säger en av forskarna, Johan Sundström, hjärtläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Att notera ett högre blodtryck i hemmet än på mottagning kallas maskerad hypertoni. Studien visar att cirka en av fyra hade sådan hypertoni, oavsett om man stod på en blodtryckssänkande behandling eller inte. Dessa patienter hade alltså inte upptäckts om blodtrycket endast hade mätts på mottagningen.

Eftersom det höga blodtrycket oftast inte ger några symtom, tycker Johan Sundström det är viktigt att kontrollera sitt blodtryck med jämna mellanrum.