Regionen har högst antal döda i Sverige: ”Vet inte varför”

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2021-04-11

Trots att strategin varit exakt densamma i hela landet är de regionala skillnaderna i antalet döda i covid-19 stora. Dödstalen skiljer sig åt på ungefär samma sätt som mellan länderna i Europa.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 13 621 personer i Sverige hittills avlidit med covid-19. Enligt Socialstyrelsen, däremot, har 12 598 personer dött av viruset fram till och med den 4 april i år.

Skillnaden beror på att Socialstyrelsens statistik bygger på dödsorsaksintyg, medan Folkhälsomyndigheten registrerar alla som dött med en covid-diagnos upp till 30 dagar efter diagnostillfället. Folkhälsomyndighetens siffror är alltså en sorts snabbstatistik, medan Socialstyrelsens statistik, som är Sveriges officiella, utgår från läkarutlåtanden och därför ofta har en större eftersläpning.

Oavsett vilken statistik man väljer att titta på, visar siffrorna att pandemin hittills drabbat Sverige väldigt ojämnt. Det är alltså inte bara mellan olika europeiska länder som viruset slagit till olika hårt, utan också mellan olika regioner.

Men hur kommer det sig, om den så kallade strategin, den som många ser som den främsta bakomliggande orsaken till de olika "dödstalen" i Europa, varit exakt densamma?

Antal avlidna per 100 000 till och med den 4 april per region, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksintyg.

Högst i landet

I Sverige förra våren var Stockholm värst drabbat med en betydligt högre andel döda, jämfört med andra regioner. Men nu, efter den andra vågen, har bilden delvis förändrats. Nu är det Gävleborg som har högst andel döda per 100 000 invånare.

– Jag vet inte varför, men man har tillsatt en utredning som ska titta på det, för att se om det finns någon förklaring, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

I Gävleborg har hittills 173 personer per 100 000 invånare dött till följd av covid-19, enligt Socialstyrelsens statistik. Därefter kommer Stockholm (160) följt av Västernorrland (150).

Det ska jämföras med Västerbotten där "bara" 51 personer per 100 000 invånare dött till följd av viruset. Bara en tredjedel så många.

Att Stockholm råkade illa ut i våras förvånade ingen förståsigpåare. För det var i Stockholm som viruset först fick fäste. Dessutom är Stockholm en förhållandevis tätbefolkad storstad, med en hög andel utomeuropeiska invånare och områden med utbredd trångboddhet. Allt detta har hållits fram som möjliga förklaringar till Stockholms höga dödstal i våras.

Men Gävleborg och Västernorrland? Exakt på vilket sätt skiljer sig dessa två skogslän från exempelvis Västerbotten och Värmland – som har 56 döda per 100 000 invånare?

Drabbade företag

Svaret är att ingen vet. Inte minst med tanke på att "åtgärderna" och den information som kommunicerats till invånarna varit mer eller mindre desamma.

– Det finns bara ett visst antal verktyg i lådan och de har vi (de olika regionerna) använt på ett ganska likartat sätt. Vissa regioner har satt in en del åtgärder lite tidigare än andra, utifrån lokala förutsättningar, men det har ändå varit ganska lika, säger Shah Jalal.

I Gävleborg, berättar han, har flera företag drabbats av utbrott bland de anställda, precis som i Västerbotten.

– Men dessa har vi lyckats hantera ganska bra. Så varför just Gävleborg? Jag vet inte, men det är precis som en våg som går upp och ner och nu är vi inne i tredje vågen med en ganska stor smittspridning, precis som i många andra regioner, säger Shah Jalal.