Helgvarningen: Kraftigt snöfall och hård vind

Publicerad 2021-01-22

Håll i hatten för i helgen smäller det till igen, enligt SMHI.

De har nu utfärdat en klass 3-varning.

Varningen gäller ymnigt snöfall och hård vind.

SMHI utfärdar nu en ny vädervarning. Från fredagseftermiddagen till lördag kväll väntas kraftigt snöfall i Västerbotten.

Under natten spås det komma 25-30 centimeter snö kombinerat med hård vind. Snöfallet förväntas fortsätta fram till lördag kväll, då det kommer avta.

Totalt ska det komma 50 till 60 centimeter snö fram till lördag kväll, enligt SMHI.

Samtidigt råder det stor lavinfara i södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen och södra Jämtlandsfjällen, enligt lavinprognoser.se.

Faran bedöms som en fyra på den femgradiga skalan, rapporterar TT.

Från fredagseftermiddagen till lördag kväll väntas kraftigt snöfall i Västerbotten.

Stora mängder snö

De hårda vindarna och snöfallet gör att det samlas stora mängder snö på branta läsidor, som lutar framförallt åt väster.

Risken är stor att människor som vistas på branta sluttningar utlöser laviner. Även spontana laviner är troliga, särskilt i västliga lägen.

Eftersom ny snö lägger sig på ett redan svagt snötäcke kan lavinerna bli överraskande stora, skriver lavinprognoser.se.

Hårt väder

De ger rådet att undvika all vistelse på kalfjället samt att hålla avstånd till branta västvända sluttningar i fjällskogen och vid trädgränsen, åtminstone så länge det hårda vädret håller i sig.

Även i västra Härjedalsfjällen och Abisko-Riksgränsenfjällen råder farliga lavinförhållanden (en trea på en femgradig skala) samt hårt fjällväder.

Följ ämnen i artikeln