Greta fyller 18 år

Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2021-01-03

Greta Thunberg är nu myndig.

– I kväll hittar ni mig på den lokala puben, avslöjandes alla mörka hemligheter bakom klimat- och skolstrejkkonspiration, skämtar hon på Instagram.

Greta Thunberg.

Som 15-åring, i augusti 2018, började hon skolstrejka för klimatet utanför riksdagen. Sedan dess har hon blivit känd som en av världens främsta miljökämpar, och bland annat nominerats till Nobels fredspris, hållit tal i FN, korsat Atlanten fram och tillbaka med en segelbåt och träffat flera världsledare.

Tackar följarna på Instagram

På Instagram, där hon har över 10,5 miljoner följare, tackar hon för grattisönskningarna på hennes födelsedag.

– Tack så mycket för alla gratulationer på min 18-årsdag. Ikväll hittar ni mig på den lokala puben, där jag kommer avslöja alla mörka hemligheter bakom klimat- och skolstrejkskonspirationen och de elaka personerna som styrt mig kan inte längre kontrollera mig. Jag är fri till slut”, skriver hon på skämt.

Inspirerat till internationell rörelse

Gretas skolstrejk har nått långt utanför Sveriges gränser, och varje fredag strejkar den internationella rörelsen Fridays For Future för klimatet. Så sent som den 6 december 2020 gästade Greta den svenska dagstidningen Dagens Nyheter som chefredaktör för en dag.