Flera döda i gränsstrider i Kaukasien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Armeniska soldater vid en haubits i Nagorno-Karabach i en bild från 2016.
Foto: Albert Khachatryan/AP/TT
Armeniska soldater vid en haubits i Nagorno-Karabach i en bild från 2016.

NYHETER

Minst nio soldater, sju azerier och två armenier, har dödats i nya stridigheter mellan ärkefienderna Azerbajdzjan och Armenien. Bland annat ska soldater från båda sidor ha beskjutit varandra med artilleri.

De båda länderna beskyller varandra för upptrappningen, som inleddes i söndags och som beskrivs som den värsta på flera år. Totalt ska elva azeriska soldater ha dödats sedan i söndags, enligt Azerbajdzjans försvarsdepartement.

Armenien beskyller grannlandet för att ha använt drönare för att attackera civila mål i Berd i provinsen Tavusj.

De tidigare sovjetrepublikerna i Kaukasien är sedan självständigheten 1918 inblandade i en utdragen konflikt om enklaven Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan. Etniska armenier tog kontroll över regionen under Nagorno-Karabachkriget, som ägde rum mellan 1988 och 1994 och kostade uppemot 30 000 människoliv.

Det internationella samfundet betraktar området som en del av Azerbajdzjan, men det är framför allt Armenien som kontrollerar det. Enklavens befolkning ser sig å sin sida som ett självstyrande territorium.

De aktuella striderna har dock inträffat längs ländernas norra gräns, hundratals kilometer från det omstridda området.

EU, USA och Ryssland manar nu båda sidor till återhållsamhet. Det internationella samfundet oroas för ett fullskaligt krig mellan länderna, som då skulle riskera att dra in andra aktörer i området. Armenien står nära Ryssland medan Azerbajdzjan stöds av Turkiet.

Senast 2016 ledde gränsdispyter i regionen till en situation som beskrivs ha varit mycket nära ett krig. Även 2018 blossade dödliga strider upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE