Gummikulor mot köande sydafrikaner

Av: TT

Publicerad:
Sydafrikansk militär patrullerar i Johannesburg.
Foto: Jerome Delay/AP/TT
Sydafrikansk militär patrullerar i Johannesburg.

Strikt karantän råder i Sydafrika. På lördagen visade polisen att den tänker upprätthålla reglerna med hårda medel – som gummikulor och läderpiskor.

I Sydafrika råder sedan i fredags strikt karantän för landets 57 miljoner invånare, och polis och militär patrullerar gatorna för att se till att påbudet efterlevs.

Och ordningsmakten har snabbt visat sig beredd att ta i med hårdhandskarna.

Att handla mat är en av de få tillåtna anledningarna att lämna hemmet, men även då gäller regler om att hålla de rekommenderade avstånden till andra människor.

När trängsel på lördagen uppstod i kön till en mataffär i det fattiga området Yeoville i Johannesburg var ett stort polisuppbåd snabbt på plats och öppnade eld med gummikulor.

Efter inledande panik, där människor trampade på varandra för att undkomma kulorna, stannade polis kvar på platsen för att upprätthålla ordningen. Bland annat använde polisen läderpiskor, något som många associerar med landets tidigare apartheidsystem.

Den landsomfattande karantänen är i kraft fram till den 17 april. Sydafrika hade på lördagen närmare 1 200 bekräftade fall av coronasmitta och registrerade på fredagen sitt första dödsfall.

Publicerad: