Försvunna männen i Amazonas tros ha hittats döda

Ska ha hotats av fiskare innan de försvann

Publicerad 2022-06-16

Journalisten Dom Phillips, 57, och urfolksexperten Bruno Pereira, 41, försvann under ett farligt uppdrag.

Nu befaras de ha hittats döda och kropparna ska identifieras.

Den brittiske journalisten Dom Phillips, som jobbat för The Guardian och Washington Post, och brasilianske urfolksexperten Bruno Pereira var på en reportageresa genom en laglös del av Amazonas västra djungel när de försvann den 5 juni. Männen skulle rapportera om tjuvjägare och illegalt fiske, uppger lokal polis för Reuters.

Javaridalen präglas även av kokainsmuggling, samt illegal gruvutvinning och skövling. Cirka 6 300 personer från över 20 olika isolerade folkgrupper bor i Javaridalen.

Soldater från Brasiliens armé under sökandet i regenskogen.

Två kroppar har hittats

Redan under måndagen rapporterades det att Phillips och Pereira anträffats döda, men uppgifterna tillbakavisades av den lokala polisen.

Men under en pressträff på onsdagen berättade den regionala polischefen Eduardo Fontes att två män hade gripits i samband med försvinnandet. En av de två männen har nu erkänt att han har dödat Phillips och Pereira, skriver The Guardian.

”På tisdagen informerade han oss om platsen där kropparna var begravda och han lovade att följa med oss dit i dag så att vi kan bekräfta gravplatsen”, sa Fontes under pressträffen.

Protester i Brasilia på måndagen.

Efter en lång sökinsats har nu två kroppar hittats. Kropparna är ännu inte identifierade men efter tillkännegivandet från polisen har sökandet efter Phillips och Pereira avslutats.

”Vi kommer nu identifiera kropparna med den största möjliga värdighet. När kropparna är bekräftade som Dom Phillips och Bruno Pereira, kommer de skickas hem till familjerna”, säger Fontes.

Beskedet tas emot med lättnad av Phillips fru Alessandra Sampaio. Även om de fortfarande väntar på bekräftelse så kan de nu ”få hem dem och säga farväl med kärlek”.

Polisavspärrningar i området där de två försvann.

Bolsonaro: Kan ha avrättats

Brasiliens president Jair Bolsonaro har tidigare ifrågasatts av journalisten Dom Phillips för att ha försvagat Brasiliens miljölagar.

Efter försvinnandet har presidenten sagt att männen var på ”ett äventyr som inte rekommenderas” och att de kan ha avrättats.

På måndagen säger presidenten att ”det som upphittats får oss att tro att något ont gjordes mot dem, eftersom mänskliga kvarlevor hittades flytande i floden”.

Fiskare ska ha riktat gevär

Fiskaren Amarildo da Costa de Oliveira är gripen misstänkt för inblandning i försvinnandet. Enligt vittnesuppgifter ska han ha hotat Phillips och Pereira med ett gevär dagen innan de försvann.

Den misstänktes familj hävdar att da Costa de Oliveira är oskyldig, och har torterats av militärpolis för att få fram ett erkännande.

Följ ämnen i artikeln