Patrick Lyoya sköts ihjäl av polis – videon väcker ilska

Publicerad 2022-04-15

Patrick Lyoya, en 26-årig svart man, sköts till döds av polis i Grand Rapids i USA den 4 april.

Nu visar en video från händelsen hur polisen avlossar ett skott i bakhuvudet från nära håll.

– Videon visar tydligt att det var ett onödigt, överdrivet och dödligt användande av våld, säger civilrättsadvokaten Benjamin Crump.

Händelseförloppet inleddes när polisen stoppade Patrick Lyoya på förmiddagen den 4 april på grund av ett misstänkt brott kopplat till bilens registreringsskylt.

Videon, som är cirka 20 minuter lång och offentliggjordes av den lokala polismyndigheten på onsdagen, visar hur Lyoya kliver ur bilen och ifrågasätter varför han stoppats. När polismannen sedan försöker sätta handfängslen på honom springer Lyoya från platsen, men stoppas snabbt och brottas ner till marken på en närliggande hustomt.

 I videon syns hur Lyoya brottas ner till marken på en närliggande hustomt. Ingripandet fångades på video av fyra kameror.

Därefter följer en tumultartad kamp om polisens elpistol.

– Sluta göra motstånd! Släpp elpistolen! hörs polisen ropa.

Flera protester

Polisen hamnar över Lyoya, vars ansikte är riktat mot marken. Då drar polismannen sitt tjänstevapen och avlossar ett skott i bakhuvudet.

Ingripandet fångades på video av totalt fyra olika kameror – polisens kroppskamera, en kamera i polisbilen, en ringklockskamera tillhörande ett hus på andra sidan gatan och Lyoyas medpassagerare, som filmade med sin mobiltelefon.

Dösskjutningen har gett upphov till flera demonstrationer i staden. I samband med att videon släpptes samlades ett hundratal personer i centrum för att visa sitt missnöje mot polisvåldet, rapporterar Fox. Demonstranterna skanderade bland annat ”black lives matter”.

Protesten var initialt planerad att äga rum på fredagen, men flyttades när polismyndigheten meddelade att videon skulle bli offentlig.

”Rädd för sitt liv”

Polisen som avlossade skottet har tillfälligt tagits ur tjänst, men med bibehållen lön, under utredningen, rapporterar CNN.

Polischefen Eric Winstrom vill inte uttala sig angående hans agerande.

– Jag kommenterar inte det. Men vi kommer att utreda om det dödliga våldet var nödvändigt för att undvika död eller allvarlig fysisk skada för den berörda polisen, säger han enligt CNN.

Lyoyas familj har anlitat civilrättsadvokaten Benjamin Crump, som tidigare representerat andra högprofilerade offer för polisvåld. På bilden: Dorothy Sewe (vänster) tröstar Dorcas Lyoya (mitten) och Lyoyas pappa (höger).

Lyoyas familj har anlitat civilrättsadvokaten Benjamin Crump, som tidigare representerat andra högprofilerade offer för polisvåld. Han anser att polismannen borde sparkas och åtalas.

– Videon visar tydligt att det var ett onödigt, överdrivet och dödligt användande av våld mot en obeväpnad svart man, som var förvirrad av ingripandet och skräckslagen för sitt liv, säger han.

Likheter med George Floyd

För knappt två år sedan mördades George Floyd vid en polisingripande Minneapolis. Dödsfallet ledde till en våg av protester världen över mot rasism och polisbrutalitet mot svarta.

Medborgarrättsrörelsen NAACP drar paralleller till det fallet.

"En oregistrerad registreringsskylt ska inte vara ett dödsstraff. Ytterligare en svart man har dödats i händerna på en polis, och polisen i den här videon måste hållas ansvarig", säger ordförande Derrick Johnson i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln