Låst läge mellan C och regeringen: Förhandlar sent in på nätterna

Centerpartiet: MP och S måste komma överens

Publicerad 2021-11-09

I flera nätter har det nu pågått förhandlingar om frågorna som hotar Magdalena Anderssons maktplan.

Läget beskrivs som låst och Centerpartiet säger att regeringen är för splittrad.

– De måste prata ihop sig internt, säger Peter Helander (C).

Stefan Löfven väntas lämna in sin avskedsansökan som statsminister inom kort. För hans efterträdare Magdalena Andersson brinner det nu i knutarna.

Centerpartiet har tre krav för att det överhuvudtaget ska bli aktuellt att rösta gult och därmed möjliggöra att hon blir statsminister.

– Det är skogen, strandskyddet och arbetsrätten. Allt ska vara klart, annars faller korthuset, säger riksdagsledamoten Peter Helander (C).

De senaste veckorna har det pågått intensiva förhandlingar, ofta sent inpå nätterna. Så sent som i natt pågick överläggningar om strandfrågan, enligt källor till Aftonbladet. Personer med insyn beskriver strandpropositionen som den fråga där parterna står allra längst ifrån varandra.

– Jag uppfattar läget som låst, säger en MP-källa.

Peter Helander (C), förhandlar om skogen med regeringen.

”Helt osannolikt”

Peter Helander förhandlar om skogen för Centerpartiets räkning. Han vill inte uttala sig om hur det går i skogsfrågan utan understryker att alla tre områden måste vara lösta. I från om arbetsrätten råder det enligt honom samsyn mellan regeringen och C, att arbetsmarknadens parter ska lösa frågan.

– Vi har ingen brådska. Regeringen måste leverera om den vill sitta kvar.

Så frågorna måste lösas innan riksdagen röstar om Magdalena Andersson som statsminister?

– Ja något annat vore helt osannolikt. Vi fick ett löfte i somras när vi tryckte på gult. Nu har det gått ett halvår. Att vi skulle trycka på gult på grund av några externa löften i framtiden, det är inte sannolikt.

Hur ser du på kompromissviljan från MP?

– Hade det varit tre oberoende partier runt ett bord och två hade fått bestämma så hade vi varit klara. Men nu är regeringen en part, den måste prata ihop sig internt.

Magdalena Andersson under S-kongressen.

Ställde ultimativt krav

Miljöpartiets förhandlare, riksdagsledamoten och landsbygdspolitiska talespersonen Maria Gardfjell delar inte Helanders uppfattning att låsningen handlar om en splittring i regeringen.

– Alla partier som är del av förhandlingen har ett ansvar, även Centerpartiet, säger hon.

Ser du någon kompromissvilja från Centerpartiet?

– Vi har förhandlat om de här frågorna sedan i vintras. Under hela våren var det positiva tongångar från Centerpartiet. Sedan satte de ett ultimativt krav i somras och vi har suttit i förhandlingar sedan augusti. Vi ser det som otroligt viktigt att komma fram i våra krav. Vi vill ha ett mer ändamålsenligt skydd av stränder och skogar. 

V kräver förhandling

Parallellt med förhandlingarna med Miljöpartiet och Centerpartiet måste Socialdemokraterna också hantera Vänsterpartiet som kräver förhandling med S för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Magdalena Andersson behöver Vänsterpartiets röster för att bli statsminister, för att få igenom en budget och för att kunna bedriva sin politik. Det är rimligt att den halva miljonen väljare som röstar på oss får genomslag för sin politik, sa Nooshi Dadgostar (V) till Aftonbladet i går.

Frågorna om strandskydd och skogsägares styrkta rättigheter har lagts fram av Centerpartiet. Miljöpartiet har motsatt sig vissa av lättnaderna som Centerpartiet vill genomföra.

Maria Gardfjell (MP), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson.
John Granlund & Olof Svensson