Kan sätta stopp - med SD:s hjälp

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-17

Så planerar Löfven förhindra det femte jobbskatteavdraget

Fredrik Reinfeldt vill satsa på sänkta skatter nästa år.

Men efter SVT-debatten hotar Stefan Löfven att stoppa paketet – tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Vi lägger ett utskotts­initiativ, säger S-ledaren till DN.

I går presenterade alliansledarna Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) nyheten om att det blir ett femte jobbskatteavdrag från årsskiftet. Vanliga löntagare kan räkna med extra hundralappar varje månad.

– Vi föreslår en förstärkt inkomstskattesänkning på 12 miljarder. Det innebär för vanliga inkomsttagare 200 till 300 kronor mer kvar i månaden, sa Reinfeldt på presskonferensen.

Även den statliga skatten ska sänkas genom höjd brytpunkt. Men efter tv-debatten stod det klart att de rödgröna ska försöka stoppa förslaget genom ett så kallat utskottsinitiativ, enligt TT.

För att lyckas med detta krävs stöd av Sverigedemokraterna. Partiet har tidigare meddelat att det stödjer det femte jobbskatteavdraget, men är emot en höjning av brytpunkten för statsskatten.

Värde i marginalen

– Vi lägger ett utskotts­initiativ, hur nu det kommer att se ut, tillsammans med två andra partier. Och vill då Sverigedemokraterna, så ... Det är vi som lägger initiativet. Då vet vi inte hur det slutar, men vi måste kunna stå för vår politik, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Reinfeldt svarar i samma tidning:

– Riksdagen får fatta sina beslut. Vi har lagt fram den politik vi gick till val på och som vi tror på.

Enligt experter som ­Aftonbladet talat med kan löftet om sänkta skatter få betydelse för valet om ett år.

– Jobbskatteavdraget har gett många människor i nyckelväljargrupper väldigt mycket mer pengar i plån­boken. Om man gör kalkylen att pengar i plånboken avgör val kan det avgöra på marginalen. Du får inte de stora flödena men på marginalen kan det ha betydelse, säger Svend Dahl, statsvetare och chef på den Liberala nyhetsbyrån.

Eftersom sänkningen särskilt riktar sig till personer med lägre inkomster kan den också bli ett slag mot de politiska motståndarna. Socialdemokraternas väljare har traditionellt funnits i dessa grupper.

– Femte jobbskatteavdraget är ett sätt att behålla de väljare man redan vunnit med den här politiken och dessutom sätter man tummen i ögonen på sossarna, hur sossarna än ställer sig till jobbskatteavdraget så blir det fel, säger Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare.

”Sänker alltid skatten”

Men det är enligt Ljunggren inte bara den sänkta jobbskatten som kan få betydelse för valet. Han menar att också andra löften från regeringen, som billigare a-kassa och sänkt skatt för pensionärer, kan slå mot ­Socialdemokraterna.

– Man desarmerar på det här sättet många av sossarnas frågor, säger Ljunggren.

Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson hos Socialdemokraterna, tror dock inte att regeringens utspel främst är riktade mot hennes parti.

– Att sänka skatten är Moderaternas ryggmärgsreflex. De sänker alltid skatten. I goda tider, i dåliga tider, när arbetslösheten är hög och när arbetslösheten är låg. Nu tror jag att många väljare känner att deras skatte­sänkarpolitik nått vägs ände, säger hon.